Bh. respiratori dobili odobrenje, kreće serijska proizvodnja

Nakon što je Centar za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) iz Velike Britanije završio s testiranjem prototipa mehaničkog ventilatora za upotrebu na intenzivnoj njezi, izrađenog u pogonima “TDM Groupa” u Gradačcu, sjajna vijest da uređaj posjeduje izuzetnu upotrebljivost izazvala je pozitivne reakcije u našoj zemlji.

Visoko mišljenje
Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je jučer gradačačku firmu i konstruktore koji su za kratko vrijeme proizveli mehanički ventilator. Dočekao nas je inžinjer Emin Softić, vođa 40-članog tima stručnjaka koji su radili na veoma zahtjevnom i kompleksnom uređaju.

– Bio bih nerealan kada bih rekao da nismo sretni zbog ovoga što smo uradili, a o čemu visoko mišljenje imaju i stručnjaci iz Velike Britanije. Na početku pandemije, u martu, uvidjeli smo da će BiH teško doći na red za respiratore, pa smo odlučili da pokušamo napraviti uređaj koji ljudima spašava živote. Odmah sam okupio ekipu elektro i mašinskih inžinjera i, uz pomoć ljudi iz UKC-a Tuzla, krenuli smo, odlučni na napravimo nešto što je u to vrijeme bilo najpotrebnije u državi – govori Softić.

Konačan izgled
Nakon uočenih manjih nedostataka, konstruktori su prešli u drugu fazu – redizajniranje, i uređaj je ubrzo dobio svoj konačan izgled. Pozitivno mišljenje iz “Verlaba” ohrabrilo ih je pa su odlučili uređaj poslati na testiranje u Veliku Britaniju.

– Mogao bih kazati da su ovdje proradili bosanska pamet i inat. Uređaj je u fazi standardizacije i, nakon dobivanja CE oznake, krećemo u serijsku proizvodnju bh. respiratora – kaže Softić.

Značajno dostignuće
– Uzimajući u obzir da TMD izvorno nije proizvođač medicinskih uređaja, ventilator postiže izuzetan nivo funkcionalnosti i upotrebljivosti. Zato se njihovi napori trebaju uzeti kao značajno dostignuće, te se radujemo nastavku rada s njima u daljnjem procesu razvoja prototipa – rekao je profesor Tom Klaton-Brok (Clutton-Brock), klinički direktor MD-TEC-a.

Izvor: Krajina.ba/Avaz

Related posts