Bh. političari i trgovina utjecajem: Ko će kome, ako neće svoj svome

Rijetki su bosanskohercegovački političari na važnijim pozicijama koji barem jedanput nisu “potegli” svoje veze kako bi zaposlili nekoga, bilo da su to učinili za novac, ili po principu korektnog održavanja porodičnih, partijskih, poslovnih, prijateljskih odnosa…

Optužnica protiv visokih funkcionera SDA Amira Zukića i Asima Sarajlića, te još sedmerice lica u predmetu “Bosna”, koji se sumnjiče da su koristili svoj utjecaj i primali novac u zamjenu za nezakonita zapošljavanja u javnim institucijama, potvrda je dugogodišnje prakse predstavnika vlasti u BiH koja više, nažalost, nikoga i ne iznenađuje.

Zbog, kako kažu, “stranačko-rođačko-mafijaškog uhljebljavanja” u javnim institucijama, zastupnici Demokratske fronte (DF) Željka Komšića zatražili su vanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a u tome su ih zdušno podržale i kolege iz SDP-a. Međutim, kada je riječ o “stranačko-rođačko-mafijaškim” uhljebljavanjima, i pomenutim strankama ljevice i njihovim liderima, koji su trenutno u opoziciji, u vrijeme dok su bili na vlasti dalo se štošta prigovoriti.

Sve za rodbinu i prijatelje

Iako općenito važi za političara koji zna gdje su granice elementarne (ne)pristojnosti kada su u pitanju zapošljavanja mimo konkursnih procedura i potrebnih kvalifikacija, u vrijeme dok je bio član Predsjedništva BiH, Željka Komšića su ovdašnji mediji nerijetko “prozivali” da je posredovao pri zapošljavanju nekolicine svojih odanih prijatelja i saradnika u toj instituciji.

Prije više od pet godina Vlada Federacije BiH, predvođena tadašnjim premijerom (i sadašnjim predsjednikom SDP-a) Nerminom Nikšićem, imenovala je Ivicu Veličana za direktora Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Imenovanje SDP-ovog stranačkog miljenika Veličana lično su “pogurali” Nikšić, Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić, a da bi sve bilo kako red i zakon nalažu, radi dolaska novog, perspektivnog 60-godišnjeg direktora Aerodroma morao se mijenjati i Statut ovog javnog preduzeća. Naime, Veličan je imao završen trogodišnji studij po Bolonji koji ne spada u rang visoke stručne spreme, što je bilo u suprotnosti sa ranijim Statutom Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Isti sastav Federalne vlade postavio je Mirsada Nikšića, brata tadašnjeg premijera Nermina Nikšića, za vršioca dužnosti izvršnog direktora za upravljanje i održavanje u Javnom preduzeću Autoceste FBiH. U plemenitu svrhu uhljebljavanja Nikšićevog brata također je morao biti izmijenjen Statut Autocesta Federacije, kojim je bilo propisano da za direktora ovog javnog preduzeća može biti imenovano lice koje pored općih, zakonom propisanih uvjeta, ispunjava i dodatna dva uvjeta: da je diplomirani inžinjer građevine i da ima najmanje osam godina radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima, od čega najmanje pet godina na rukovodnim poslovima. Budući da Mirsad Nikšić nije ispunjavao ni prvi ni drugi uvjet, Statut je ekspresno “prilagođen” njegovom CV-u.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić nedavno je javno ponudio milion KM svakome ko pronađe da je on zaposlio svog bližeg ili daljeg rođaka u državnoj službi. I dok još čekamo da saznamo ko će biti sretni dobitnik Radončićevog miliona, kadrovi njegove stranke, ali i Radončićevi nekadašnji saradnici iz Dnevnog avaza, posljednjih mjeseci ubrzano se zapošljavaju u javnim preduzećima, ministarstvima, fondovima… Među najsvjetlijim primjerima onih koji su uz nesebičnu Radončićevu podršku sebi osigurali dobro plaćene poslove su Armin Kajmaković, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo i suprug državne tužiteljice Diane Kajmaković, Sanja Bagarić, bivša novinarka FTV-a i supruga zastupnika SBB-a u Parlamentu BiH Damira Arnauta, koja je nedavno zaposlena također na sarajevskom Aerodromu kao stručna saradnica za odnose sa javnošću, te Indira Ćatić, dugogodišnja urednica Avaza i bliska Radončićeva prijateljica, kojoj se lider SBB-a za iskazanu lojalnost odužio radnim mjestom u Fondu za zaštitu okoliša FBiH, kojim rukovodi Fuad Čibukčić, također član SBB-a.

Tu je i Fadil Mandal, bivši Avazov urednik, koji je najprije postao savjetnik državnog ministra prometa i komunikacija Ismira Juske, a zatim je po kratkom postupku imenovan i za predsjedavajućeg Vijeća Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidi BiH (BHANSA). Mandalovo radno iskustvo neophodno za pomenutu, itekako odgovornu i ozbiljnu poziciju, slikovito je opisao Fahrudin Pecikoza (također bivši kadar SBB-a) gostujući nedavno u jednoj TV emisiji.

– Sad je direktor aviosaobraćaja postao čovjek koji je novinar, koji od iskustva ima četiri leta avionom – rekao je Pecikoza.

O tome koliko su bh. političari u proteklih dvadesetak godina zaposlili supruga, djece, zetova, tetki, amidžića, dajdžića, stričevića i ostalih članova rodbine do u peto koljeno, ne postoje egzaktni podaci, ali ono što je sigurno jeste da su takva zapošljavanja već odavno postala dio narodnih običaja.

Spomenućemo samo neke: Ivan Šakota, zet bivšeg potpredsjednika Vlade FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića, imenovan je za vršioca dužnosti finansijskog direktora u Autocestama Federacije BiH;

Igor Kamočaji, bivši dogradonačelnik Sarajeva, donedavno član SDP-a BiH, na mjesto portparola BH Pošte zaposlio je suprugu Katarinu;

Andrea Selimović, supruga Jasenka Selimovića, šefa Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH u prošlom mandatu, postala je savjetnica u kabinetu generalnog direktora Elektroprivrede;

Lucija Ljubić-Lepine, kćerka predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bože Ljubića, prošle godine postala je šefica Misije pri UN-u u Ženevi, a Ljubićev brat Mariofil zaposlen je kao zamjenik pravobranioca BiH;

Aleksandar Špirić, sin zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Nikole Špirića, radi u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA);

Krajem 2015. godine Vijeće ministara imenovalo je Davorina Primorca, zeta predsjednika HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, za direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA);

Sin premijerke RS-a Željke Cvijanović 2014. godine dobio je posao pripravnika u Elektroprijenosu BiH, uprkos činjenici da je imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na ostalih 12 kandidata koji su se prijavili za to radno mjesto;

Ada Novalić, kćerka federalnog premijera Fadila Novalića (SDA) zaposlena je bez konkursa u Finanijsko-informatičkoj agenciji (FIA). Nakon što je ova informacija objavljena u medijima, Novalićeva kćerka je pod pritiskom javnosti podnijela ostavku.

Mešićevo javno priznanje

A dok su se njegove stranačke kolege – uglavnom bezuspješno – trudili da koliko-toliko sakriju od javnosti nezakonita zapošljavanja rodbine i prijatelja, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a u Zeničko-dobojskom kantonu i poslanik u Parlamentu BiH Mirsad Mešić u februaru 2015. godine sve nas je iznenadio svojom otvorenošću i transparentnošću. Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je zaposlio “nekoga svog” u državnim ili javnim preduzećima, Mešić je bez imalo ustezanja rekao:

– Da, zaposlio sam kćerku u Elektroprivredi BiH. Zaposlio sam je u trećoj godini mandata, to sam pitanje iznio svojim kolegama i pitao da li je to nešto zbog čega ja nisam moralan da obavljam svoju dužnost. Niko s tim nije imao nikakvog problema. Jesam, ali samo svoju kćerku, i to nakon što sam posredovao za zapošljavanje velikog broja djece širom ZDK, što svojim poslovnim vezama, što moleći razne funkcionere da uvaže moje prijedloge kod nekih primanja.

Mešićeve riječi da “niko nije imao nikakvog problema” s tim što je on, prema vlastitom priznanju, zapošljavao koga je gdje stigao, uključujući vlastitu kćerku, najbolje ilustruju bahatost i dugogodišnju sramotnu praksu bh. političkih lidera koja je već poprimila epidemijske razmjere.

Amir Zukić i Asim Sarajlić prvi su visokorangirani politički dužnosnici koji će za nezakonita zapošljavanja (zakonito) odgovarati, ali u ovom momentu teško je prognozirati da li će Tužilaštvo Kantona Sarajevo uspjeti i da dokaže navode iz optužnice.

/faktor.ba

Related posts