Bakir Izetbegović čestitao Dan nezavisnosti BiH

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je čestitku građanima BiH povodom nastupajućeg Dana nezavisnosti BiH.

“Punih je četvrt stoljeća otkako su građani Bosne i Hercegovine uzeli sudbinu u vlastite ruke, glasajući ZA suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Nezavisnost koju smo odabrali tražila je hrabrost, odlučnost i upornost. U borbi za nju smo podnijeli velike žrtve i gubitke, suprotstavljajući se agresiji, zaustavljajući etničko čišćenje i genocid.

Utoliko je breme odgovornosti koju nosimo pred budućim generacijama teže – žrtve koje smo podnijeli u ime slobode i ravnopravnosti, žrtve kojima je naša današnja sloboda skupo plaćena obavezuju nas da istrajemo.

Budućnost naše države je u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze ostavimo stabilan okvir za napredak, za izgradnju tolerantnog društva u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje biti temelj boljitka za sve.

Takvu budućnost gradit ćemo svim snagama, jer to je dug koji imamo prema prošlim i budućim generacijama.

Svim građanima Bosne i Hercegovine od srca čestitam Dan nezavisnosti”, poručio je u saopštenju Izetbegović.

Related posts