Dan nezavisnosti u Mostaru: Nisu ratovali narodi, već politike

Veći broj aktivnosti u povodu obilježavanja Dana nezavinosti danas i sutra održava se u gradu na Neretvi. Jutros je više od 200 učenika mostarskih osnovnih škola sa državnim obilježjima marširalo gradom, da bi večeras u prepunoj velikoj sali Narodnog pozorišta bio upriličen kulturno umjetnički program mostarskih škola, kao i tribina “Značaj Dana nezavisnosti BiH”.

Umjetnički program krenuo je koreografijom “Poema o BiH” koja je na simboličan način, par minuta na pozornici donijela one najteže dane kad je Bosna i Hercegovina izborila svoju nezavisnostt.

Uslijedila je tribina “Značaj Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine” kojoj je dominiralo obraćanje generala Atifa Dudakovića. Nakon toga uslijedili su prigodni nastupi nastupi učenika osnovnih škola.

“Stalno se pričalo o podijeli Bosne i Hercegovine, još se u Drugom svjetskom ratu govorilo se da bio ta granica mogla biti rijeka Bosna – rijeka Neretva, tako je to bilo i kasnije, u ova naša vremena i to je sve nas motivisalo da se aktiviramo u borbi za njenu opstojnost”, kazao je Dudaković u uvodu.

Gajenje kulture sjećanja
Ovakvi datumi važni su za oblikovanje svijesti o važnosti države.

“Svjesni smo da danas mnogi bježe od pojma i definisanosti Bosne i Hercegovine, bila je to republika, pa država, sad kažu zajednica. Kroz oblikovanje svijesti, gajenje kulture sjećanja, mi moramo budućim generacijama napisati, a i mi sami sebe zapitati, šta je to dovelo da Bosna i Hercegovina postane država”, kazao je Atif Dudaković.

O identitetu nije dovoljno reći samo kultura ili jezik, mnogo više toga to definiše, kazao je general Dudaković. Prisutne je general podsjetio na neke historijske lekcije, kako one u ranijim ratovima, tako ove u zadnjem ratu.

Nisu ratovali narodi, već politike
“Borba za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu traje odavno, trajala je i na referendumu 1992. godine kad su kako priče kažu taksisti u Mostaru vozili besplatno ta dva dana ljude na glasanje. Bosna i Hercegovina je priznata, a rat koji je uslijedio samo je učvrstio njen status. Nisu ovdje ratovali Hrvati, Srbi i Bošnjaci, oni su ovdje vjekovima živjeli u miru, živjet će i u buduće. Ratovale su politike i danas je pitanje kako izvući te retrogradne i poražene politike, kako ih prepoznati i distancirati se od njih”, rezimirao je general Dudaković.

Semir Šejtanić, direktor Osnovne škole Mujaga Komadina jedan od organizatora ovogodišnjeg obilježavanja Dana nezavinosti u Mostaru za Klix.ba je prokomentarisao današnja dešavanja.

Učenike pozdravio i gradonačelnik Bešlić
“Tradicionalno, već četvrtu godinu osnovne škole iz Mostara organiziraju svečani program, svake godine nastojimo staviti to na veći nivo. Ove godine organizaciji su se pridružili i Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama Los Rosales i Narodno pozorište Mostar, te smo ove godine imali svečanu promenadu kroz Mostar, tribinu i ovaj svečani program koji smo gledali”, kazao je jedan od organizatora.

Šejtanić je posebno ponosan bio na promenadu kroz grad.

“Meni je srce puno kad znam da smo danas imali promenadu učenika kroz cijeli grad Mostara sa zastavama Bosne i Hercegovine, nakon toga nam se na Španskom trgu obratio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je čestitao svim učenicima i građanima Grada Mostara Dan nezavnosnosti. Vrlo važno je da je to proteklo u jednoj jako pozitivnoj atmosferi, kao i ova tribina koja je privukla veliki broj naših sugrađana koji su željeli odati i priznanje generalu Dudakoviću na njegovim zaslugama za odbranu naše domovine”, zaključio je Šejtanić.

Related posts