AVDO AVDIĆ RAZOTKRIVA VOŽDA IZ LAKTAŠA; VOJNE I PARAVOJNE FORMACIJE: Kako je Dodik napravio Oružane snage Republike Srpske

Oružane snage Milorada Dodika imaju oružje, bazu, rezervni sastav, Savjet i paravojne formacije

Piše: AVDO AVDIĆ

“Republika Srpska ima sva obilježja države i bit će država”, reći će prije godinu dana Milorad Dodik presijecajući vrpcu na ulazu u policijsku bazu u Zalužanima.

Kasnije će, u govoru, ponoviti da “slobodu Republike Srpske treba braniti policija RS-a, a ne oružane strukture BiH”. Međunarodna zajednica je tada izrazila zabrinutost, a Dodik nastavio po svom.

Tačno godinu dana od svečanog otvaranja baze u Zalužanima, Republika Srpska je pokrenula proceduru izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. Član tri propisuje formiranje “rezervnog sastava policije”, član pet pojašnjava da se te policijske snage mogu angažirati “u slučaju da Narodna skupština Republike Srpske proglasi vanredno stanje”, dok u članu šest piše da će “pripadnici rezervnog sastava policije zadužiti uniformu, oružje i pripadajuću opremu”. No, vratimo se u prošlu godinu.

ORUŽJE I BAZA

U februaru 2018. godine MUP Republike Srpske naručio je 2500 kalašnjikova. Dio nabavke, 1500 pušaka, je realizovan, dok ostatak nikad nije nabavljen zbog pritiska javnosti i dijela međunarodne zajednice. O ukupnom broju dugih cijevi koje posjeduje MUP Republike Srpske, javnost nije obaviještena.

alt

Ubrzo nakon nabavke oružja, otvorena je baza u Zalužanima kod Banja Luke. Dodik je, rekosmo, presjekao vrpcu, dok je pripadnicima međunarodnih vojnih snaga stacioniranih u BiH preostalo samo da ovu nekadašnju kasarnu fotografišu iz zraka.  Na tom je, dakle, mjestu baza specijalnih jedinica MUP-a Republike Srpske, čiji su pojedini pripadnici, prema izjavi ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, trebali proći obuku u Rusiji.

SAVJET ZA ZAŠTITU

Novembar je 2018. godine. U Službenom glasniku Republike Srpske, od 16. 11., objavljena je Odluka o imenovanju Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske.

Na čelo Savjeta je postavljen Siniša Karan, bivši pripadnik SIPA-e, Dodikov savjetnik i čovjek koji je provodio neustavni referendum Republike Srpske o danu tog entiteta. Član Savjeta je postao i Sredoje Nović, bivši direktor SIPA-e i prijeratni rukovodilac Službe državne bezbjednosti.

alt

Treći član Savjeta je Predrag Ćeranić, banjalučki profesor sigurnosti kojeg je OHR izbacio iz Obavještajno sigurnosne agencije BiH zbog njegovih veza sa tadašnjim haškim bjeguncem i ratnim zločincem Stojanom Župljaninom.

“Savjet će voditi računa o potencijalnim prijetnjama po ustavni poredak Republike Srpske”, kazala je tada predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

U ime Savjeta, za sarajevsku regiju je zadužen bivši zamjenik direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH Risto Zarić. Upravo je njegov vozač Dragan Savić ukrao dokument OSA-e u kojem je bila zavedena operacija “Ušće”, a koja je bila vođena protiv srbijanskih obavještajaca koji su na teritoriji BiH trebali fotgrafisati objekte od vitalnog značaja. Iako je Savić formalno prijavljen Tužilaštvu BiH, istraga protiv njega nikad nije okončana.

REZERVNI SASTAV POLICIJE

Uporedo sa osnivanjem Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske, u jesen prošle godine, Milorad Dodik je najavio formiranje i rezervnog sastava policije.

Međunarodna zajednica je i tada izrazila zabrinutost, ali pet mjeseci poslije – rezervni sastav policije je ozvaničen. Osim toga, izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima omogućavaju angažovanje i pripadnika  stranih policijskih agencija, ali i drugih osoba kojima će direktor policije RS-a, bez suda i tužilaštva, moći dati lažni identitet.

PARAVOJNE FORMACIJE

Brigada

Izvjesni Ivan Tomić živi u Prijedoru. Za sebe tvrdi da je biznismen i humanitarac.  Ali iza imena Ivan Tomić zapravo se krije Saša Milaković, kriminalac, pratilac Cece Ražnatović i čovjek koji je svoju slobodu u BiH kupio za 50 hiljada maraka. Toliko je, naime, iznosila kaucija koju je Milaković, nakon decenijskog bjekstva i konačne predaje prije dvije godine, uplatio pravosudnim organima BiH.

Predmet protiv njega dužio je državni tužilac Oleg Čavka. Suđenje nikad nije počelo, jer je ovaj državni tužilac izjavio da “optužnica protiv Milakovića – smiješna”.

alt

Saša Milaković je sin Milorada Milakovića, prijedorskog kralja prostitucije koji se od bh, pravosuđa još uvijek “skriva” u Beogradu. Nakon povratka u BiH Milaković mlađi je preuzeo suštinsku kontrolu nad zaštitarskom agencijom VIP Security. Na društvenim mrežama svoju grupu naziva – Brigada. Katkad se zovu “Narodni sindikat”, ali uvijek ispod svega piše – “Tigrovi”.

Saša Milaković bivši je Arkanov tigar. Posljednjih mjeseci imao je kontakte sa kriminalnim skupinama iz Crne Gore i Beograda, komunicirao je sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske, te sa Dodikovim biznismenom Mladenom Milanovićem Kajom.

Upravo kod Kaje zaposlen je Igor Bilbija. To je onaj humanitarac, sjetit ćete se, koji je bio vođa bh. ogranka “Srbske časti”, paravojne formacije koja se godinama postrojavala u Banja Luci i čiji su pripadnici preolazili obuke u Nišu i Rusiji. Nakon što su prošle godine razotkriveni, pripadnici Srbske časti prisegli su na vjernost Milakovićevoj postrojbi Brigada.

Crvene beretke

Osim ove kriminalno – paravojne skupine koja je povezana sa policijskim zvaničnicima, na teritoriji Republike Srpske djeluje i grupa kojom iz Beograda upravlja odbjegli ratni zločinac Ljuban Ećim.

alt

U pitanju je bivši pripadnik Crvenih beretki i prijatelj Željka Ražnatovića Arkana koji je organizirao i puč u SDS-u. Iako je za njim raspisana međunarodna potjernica, Ećim je nekoliko puta dolazio u BiH, ali nikad nije uhapšen. Prošle godine o hapšenja ga je spasio Svjetlan Nović, službenik SIPA-e koji je Ećimovim ljudima dojavio da ga specijalci čekaju u jednom ugostiteljskom objektu u Banja Luci. Svjetlan Nović je prvi rođak Sredoja Novića, člana Savjeta za zaštitu ustavnog poretka BiH.

“Napio se, pa je provalio akciju”, kazao je za Žurnal direktor SIPA-e Perica Stanić.

No, iako je utvrđeno da je Nović spasio Ećima od hapšenja, Stanić protiv njega nikad nije pokrenuo čak ni disciplinski postupak. Naprotiv, prema vlastitom priznanju obavio je samo razgovor sa njegovim rođakom Sredojem kojeg je “upozorio na Svjetlanovo ponašanje”.

Svjetlan Nović i danas je službenik SIPA-e. Ećimova grupa koju uglavnom čine bivši pripadnici Crvenih beretki okupljeni oko Aleksandra Tolimira zvanog Tola nesmetano djeluje na području Republike Srpske. Pod zaštitom MUP-a RS.

(zurnal.info)

Izvor: slobodna-bosna

Related posts