“Avaz” bebama rođenim u Kantonalnoj bolnici darovao 100 vrijednih poklon paketa

Nakon Sarajeva, Tuzle, Bijeljine, te dviju mostarskih bolnica, “Dnevni avaz” danas je Odjelu za ginekologiju i porodiljstvo Kantonalne bolnice (KB) “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću donirali 100 vrijednih poklon-paketa.

Poklon–paketi sa vrijednim i neizostavnim potrepštinama namijenjeni su tek rođenim bebama i njihovim majkama. Goste iz Sarajeva u bihaćkom KB-u dočekali su prim.dr. Osman Blažević, specijalista ginekološke onkologije, načelnik ovog odjela i glavna sestra Arifa Abdihodžić.

Svečanom uručivanju darova grupacije “Avaz” prisustvovao je i ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi Unsko-sanskog kantona (USK) Dženis Šabulić. Direktorica marketinga kompanije “Avaz” Jovana Marković-Vidaković obradovala je ličnim uručivanjem poklon–paketa porodilju Ines Džaferović iz Bihaća.

Iznenađenje je bilo veliko i mlada majka se iskreno obradovala. Uslijediilo je i fotografiranje sa bebom Ummom. Saznali smo da je Ines snaha, a Umma unuka dr. Mirsada Džaferovića, specijaliste ginekologije i zaposlenika Odjela za ginekologiju i porodiljstvo.

– “Avaz” nastavlja svoju humanu misiju darivanja beba i porodilja u cijeloj državi. Za novembar je. kao što ste vidjeli, planiran Bihać, a u decembru ćemo posjetiti Kantonalnu bolnicu (KB) Zenica gdje ćemo nagraditi mame i bebe sa 100 poklon paketa koji će im sigurno biti od velike pomoći, jer je vrijednost jednog paketa oko 200 KM – kazala je Marković-Vidaković.

Ona je istakla kako se grupacija “Avaz” opredijelila da u slavljeničkoj godini da svoj svoj skromni doprinos porodiljama i novorođenčadima i ukaže na važnost poticanja nataliteta u našoj zemlji.

– Obradovali ste nas posjetom. Svaki dan smo sa mladim majkama i znamo kako im je svaka donacija dobrodošla. Njih će to silno obradovati i svakako dirnuti – kazali su načelnik Odjela i glavna sestra.

Potom su na poziv domaćina gosti iz glavnog grada počašćeni kafom i kolačima uz zanimljiv razgovor o radu Odjelu za ginekologiju i porodiljstvo KB “Dr.Irfan Ljubijankić”, natalitetnoj stvarnosti u BiH i jednom od gorućih problema BiH, snažnom odlivu stanovništva, posebno mladih.

– Nakon rata mi smo na USK imali tzv. bebi-bum, pa se 1997. godine rodilo 5.800 beba. Iz godine u godinu taj se broj smanjivao i negdje do 2007. godine držao se do nekih 3.000 poroda. Posljednjih godina na području Krajine, a tu računamo i rađanje beba u Općoj bolnici u Sanskom Mostu brojka novorođenih ne prelazi 2.200 – kazao je prim.dr. Blažević.

Glavna sestra Arifa Abdihodžić donijela je i svjež podatak. Do trenutka naše posjete u 2016. godini rodilo se 1.551 beba, a tokom novembra 74.

Ministar zdravstva Dženis Šabulić istakao je kako KB ima odličnu dijagnostiku i kvalitetan ginekološki kadar. Na ovom odjelu radi devet specijalista ginekologije koji obavljaju najsloženije operacije u oblasti mikroinvazivne hirurgije kroz laparaskopske i histeroskopske zahvate iz oblasti uroginekologije i endoskopije.

Velika akcija darivanja beba i porodilja odvija se u sklopu obilježavanja 25. godišnjice grupacije “Avaz”, a osnovni cilj je promocija istinske vrijednosti koje ima porodica. Grupacija “Avaz” na ovaj način nastoji sa roditeljima širom BiH podijeliti naljepše i najvažnije trenutke u njihovim životima, rođenje djeteta.

“Avazovu” akciju darivanja podržali su poslovni saradnici i kompanije Johnson&Johnson, Dr Pasha, Ewopharm, Fisher Price, Medis, Oktal Pharma, Saniteks, Phoenix Pharma, Berlin Chemiem Farmaduks Mam, Karaka i Orbico.

Related posts