Institut za kineziologiju Univerziteta u Bihaću otvoren pa u rekordnom roku zatvoren!?

Početkom aprila ove godine u medijima je skoro na spektakularan način najavljen rad Instituta za kineziologiju Univerziteta u Bihaću, kao jednog od najmodernije opremljenih Instituta u BiH i regionu.

Kako je portal USN.ba pisao o Univerzitetskoj krizi, ista kriza se odrazila i na funkcioniranje ovakvog projekta vrijednog preko 500.000 KM.

Podsjetimo, ovaj projekat je podržan i od strane Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, a testiranja za početak priprema i samo priznanje na moderno opremljenom Institutu dao je i košarkaški BH reprezentativac Džanan Musa. Danas prema riječima bivšeg dekana Pedagoškog fakulteta u Bihaću Skender Nijaza ovaj institut ne radi, a zbog obračuna na Univerzitetu, trenutna vlast na Univerzitetu u Bihaću je onemogućila rad ovog Instituta kako bi degradirala uspješne realizirane projekte bivšeg dekana Pedagoškog fakulteta, ali i cjelokupnog prošlog rukovodstva Univerziteta.

Portal USN.ba je kontaktirao prof.dr. Nijaza Skender koji je u svojoj izjavi napomenuo da mu je nakon više od 15 godina rada na Univrzitetu prvi puta onemogućen rad na fakultetu i institutu tako što mu je već više od dva mjeseca oduzeta sva tehnička oprema koju je koristio (kompjuter, laptop, printer i sva ostala materijalno tehnička sredstava koja imaju svi asistenti i nastavnici). U nastavku prof. Skender ističe:

“Da, tačno je da je ovo jedan od najboljih i najopremljenijih instituta u regiji, da je potpisan ugovor sa Olimpijskim komitetom BiH, da imamo veliki interes najboljih istraživača i naučnika u oblasti kineziologije koji nude svoje usluge i saradnju. Bili su pripemljeni mnogi ugovori i projekti koji bi se realizrali i u kojima bi ovaj Institut radio u punom kapacitetu ali je to sada sve u zastoju i ništa ne funkcionira. Do sada sam kao voditelj dobio dva vrlo vrijedna projekta ERAZMUS + iz kojeg će Pedagoški fakultet dobiti 80.000.00 eura. Pored toga smo dobili i naučni projekat finasiran od Federalnog ministarstva obrazovanja vrijedan 10,500.00 KM ali realizacija postaje upitno zbog nefunkcionisanja ovog Instituta.

Argumentom sile, ministar je kroz „Upravni nadzor“, a u saradnji sa bivšim rektorom prof. Mirsadom Veladzićem bez ikakvog smislenog obrazloženja okarakterisao da je rad instituta nelegalan i nezakonit, pritom ne elaborirajući šta je nezakonito u funkcionisanju Instituta. Naravno, da ne bih imao dodatnih problema lične prirode sa ovim dvojcem, bio sam prisiljen da prestanem sa svim aktivnostima u Institutu. Zahvaljujući gore pomenutom dvojcu jedan od najopremljenijih Instituta za Kineziologiju u regiji je van funkcije što je ogromna šteta sa nesagledivim posljedicama. Sada se napokon i taj Institut uklopio u cjelokupnu sliku na Univerzitetu kad je u pitanju oprema iz austrijskog kredita što im je i bio cilj. 18. 08. 2016. godine sam političkom odlukom smjenjen sa pozicije dekana Pedagoškog fakulteta.

Nakon smjene, nemam nikakvu dužnost na fakultetu te su time limitirana i moja prava i obaveze u pogledu rada i razvoja Fakulteta i Instituta. Za to je sada zadužena v.d. dekanica Vildana Pečenković. Kakva je vizije trenutne v.d. dekanice govori i to da od kako je politički postavljena na poziciju, nije ni ušla u novu zgradu gdje se nalaze instituti i oprema vrijedna više od 500.000.00 KM a da o razvojnim projektima instituta i ne govorim. To govori o nepostojanju vizije daljeg razvoja Fakulteta pa tako naravno i Instituta. To naravno ne zanima ministra Muharemovića, a ni novi menadzment Univerziteta, jer nema nikakve inicijative u pogledu stavljanja u funkciju kompletne opreme iz austrijskog kredita vrijedne 10 miliona maraka. Oni su ostvarili svoje ciljeve, a ko će vraćati 1 milion maraka kredita koji već dospjeva sljedeće godine treba da se brine neko drugi. I prije sam postavljao pitanja i sada ponovo pitam isto. Zašto je ta oprema uopće kupljena kada već dvije godine stoji neupotrebljena?”, nadovezao se prof. Skender.

Redakcija portala USN.ba je po ovom pitanju kontaktirala i rektora Univerziteta u Bihaću, koji je na pitanje o Institutu odgovorio kako nema vremena da se dopisuje, te nas pozvao na općenit razgovor oko problematike Univerziteta.

Related posts