Austrijska ambasada upriličila izložbu „Domovina velikih kćeri“: Znamenite žene Austrije između dva stoljeća

Domovina velikih kćeri“, naziv je izložbe znamenitih žena Austrije između dva stoljeća koju je u okviru Dana austrijskog filma i 19. kulturne manifestacije „Ulicom Bišća“ u foajeu Kulturnog centra u Bihaću svečano otvorio austrijski ambasador u BiH Martin Pamer a organizirala Ambasada Republike Austrije u Sarajevu.

Revija životnih priča

Prečesto su austrijske žene u službenoj historiji svoje zemlje bile zaboravljene ili marginalizirane. Utoliko je važniji pokušaj ove izložbe, da se na temelju biografija značajnih austrijanki osvrne na posljednjih dvije stotine godina, da se prisjeti Austrijanki, koje su svojim talentom, snagom volje i borbenim duhom obilježile i obogatile svoju zemlju. Njihovi životi i njihova djela čine najmanje polovinu duhovnog identiteta Austrije i treba ih cijeniti kao uzor, uz svijest o djelimično skandaloznim propustima. -Ova izložba je dio naše bilateralne godine kulture Bosne i Hercegovine i Austrije 2016. čiji je moto Upoznajmo se bolje i dio ove velike manifestacije. Imali smo od prilike već šezdeset i pet događaja u cijeloj BiH. Ovom izložbom pokazujemo koju ulogu imaju žene u austrijskom društvu, kaže Martin Pamer, ambasador Republike Austrije u BiH. Izložba svojim hronološkim predstavljanjem prikazuje reviju životnih priča aristokratkinja, umjetnica, salonskih dama, naučnica, pobornica ženskih prava, političarki, glumica, muzičarki, režiserki i drugih. Između ostalih, to su Augusta Fikert, Hildegard Burion, Rosa Mayreder, Irene Harand, sestra Maria Restituta, Dorothea Neff… koje su živele od početka 19. stoljeća do sadašnjosti.

Emancipacija žene

Nit vodilju čini emancipacija žene, sa svim trijumfima i protuudarcima. Ona je od poriva za slobodom u vremenu bidermajera sve do 21. stoljeća, mnogo toga prouzrokovala i dala. Pokazuje se, međutim, jasno i to, da jednakopravnost još nije postignuta i da još ima mnogo toga uraditi. -U duhu dugogodišnje tradicije Kulturnog centra i Austrijske ambasade pripremili smo izložbeno-filmski program. Izuzetna nam je čast što je izložbu otvorio njegova ekselencija austrijski ambasador Martin Pamer koji u Kulturnom centru nije prvi put. Bio je prije dvije godine u Bihaću isključivo kao gost Kulturnog centra gdje smo na neki način utvrdili i dogovorili ovu saradnju, kaže Mujaga Dedić, direktor Kulturnog centra Bihać.

Mračna dolina

U sklopu manifestacije „Dani austrijskog filma“ bihaćkoj publici je premijerno prikazan film „Mračna dolina“ što je, kako kaže ambasador Pamer, neka vrsta austrijskog vesterna u kojem je prikazan arhaistički način života i običaja u alpskoj dolini i borba stanovništva protiv tradicionalnih okvira života.

Samir TULIC/reprezent

Related posts