Bišćanin Nihad Hasanović dobitnik ovogodišnje književne nagrade „Skender Kulenović“

Na završnom dijelu manifestacije “Dani Skendera Kulenovića” u Bosanskom Petrovcu, rodnom gradu ovog velikog književnika, dodijeljena je i nagrada za najbolje književno djelo, koja je pripala bosanskohercgovačkom piscu mlađe generacije, Nihadu Hasanoviću iz Bihaća.

Njegov roman “Laki pogon” je najbolja knjiga u konkurenciji od 16 književnih djela, a odluka žirija je donesena jednoglasno.

Priča je to o Mensuru, magistru mašinstva pred penzijom, koji doživljava dvije porodične tragedije, ali ipak živjeti, putovati; priča o životu i u biološkom i u filozofskom smislu.

Ovo je šesta Hasanovićeva knjiga, objavio je drame “Podigni visoko baklju” (1996) i “Zaista?” (2000), zbirku kratkih priča “Kad su narodi nestali” (2003) te romane “O roštilju i raznim smetnjama” (2008), “Čovjek iz podruma” (2013) i “Laki pogon” (2016). Također piše i pjesme, priče, eseje i prevode (uglavnom s francuskog, ali i s engleskog i španskog) po književnim časopisima, štampanim ili on-line. Preveo je roman Kenizé Mourad “Vrt u Badalpuru” (2001.), dnevničke zapise E. M. Ciorana “Sveske iz Talamanke”, kao i “Duh terorizma” Jeana Baudrillarda. Trenutno živi i radi u Sarajevu.

Do sada je “Skenderova nagrada” dodijeljena Nedžadu Ibrišimoviću, Abdulahu Sidranu, Irfanu Horozoviću, Mirsadu Bećibašiću, Džemaludinu Latiću, Hadžemu Hajdareviću, Zilhadu Ključaninu, Dževadu Karahasanu, Zlatku Dukiću, Enesu Kariću i Kemalu Coci.

Related posts