Austrijanci u šoku: Ustaško i fašističko orgijanje na ulicama Beča

Hrvatska je uspjela da izjednači najbolji uspjeh u svojoj historiji, odnosno rezultat reprezentacije s Mundijala 1998. godine kada su igrali u polufinalu. Pobjeda protiv Rusije slavila se širom Hrvatske, ali i širom Evrope.

Veliko slavlje bilo je u pojedinim gradovima Bosne i Hercegovine gdje su navijači Hrvatske napravili nekoliko incidenata. Ipak, mirno nije prošlo ni u glavnom gradu Austrije, Beču, gdje su na otvorenom hrvatski navijači pratili meč protiv Rusije.

Nakon utakmice uslijedilo je veliko slavlje, ali su austrijski mediji ostali šokirani nakon svega. Najčitaniji list u ovoj zemlji Kronen Zeitung objavio je danas priču o dešavanjima u Beču, odnosno slavlju hrvatskih navijača na kojem se vide i fašistički simboli. Poručili su da su ova dešavanja, odnosno ustaško i fašističko orgijanje šokirala javnost u Austriji.

Na fotografijama koje su se pojavile na društvenim mrežama može se vidjeti kako pojedini navijači nacistički salutiraju ustaškoj zastavi koja je bila na zidu. No, nisu se ti zaustavili jer su se mogli čuti i drugi ustaški pozdravi, ali Austrijanci su ostali bez teksta kada se prolamalo “Sieg Heil”.

U spomenutom članku kolege iz Austrije pomenule da ovo nije iznenađenje, a zatim su austrijsku javnost upoznali sa ustaškim pozdravima koje je govorio nekadašnji reprezentativac Joe Šimunić, te da je Dejan Lovren na SP-u u svlačionici pjevao pjesmu desno-esktremističkog Thompsona.

sportsport.ba

Related posts