Astrofizičari kreirali najveću 3D mapu univerzuma na kojoj su radili 20 godina

Konzorcij astrofizičara kreirao je najveću svjetsku trodimenzionalnu mapu univerzuma, što je projekt na kojem su radili 20 godina i koji će pomoći u boljem razumijevanju historije svemira.

Sloan Digital Sky Survey (SDSS), projekt u kojem su učestvovale stotine naučnika iz desetina institucija širom svijeta, desetljećima je prikupljao podatke i mapirao univerzum teleskopima.

Pomoću ovih mjerenja koja su obuhvatila više od dva miliona galaksija i kvazara formiranih tokom 11 milijardi godina naučnici sada mogu bolje razumjeti kako se svemir razvio, piše CNN.

“Poznajemo drevnu historiju univerzuma i njegovu nedavnu historiju širenja prilično dobro, ali postoji jaz u tome kako se razvio. Pet godina smo radili kako bismo ispunili taj jaz i osigurali neke od najvažnijih pomaka u kozmologiji u posljednjem desetljeću”, rekao je astrofizičar Kyle Dawson s Univerziteta u Utahu koji je vodio tim naučnika koji je objavio rezultate SDSS-a.

3D mapa je otkrila rane materijale koji definiraju strukturu univerzuma, počevši od vremena kada je univerzum bio star tek 300.000 godina. Istraživači su mjerili kako se svemir brzo širio kroz historiju.

“Ovo istraživanje nam omogućava da sva ta mjerenja povežemo u cjelovitu priču o širenju svemira”, rekao je Will Percival s Univerziteta u Waterloou.

Tim je također identificirao misterioznu nevidljivu komponentu univerzuma koja se zove tamna energija, zbog čega se širenje svemira počelo ubrzavati prije otprilike šest milijardi godina. Od tada se svemir samo nastavio širiti sve brže i brže.

Izvor: Klix.ba

Related posts