Arheolozi izbjegavaju bosanske “piramide”, ali ne i turisti

U BiH se ne odustaje od tvrdnji da kod Visokog postoje četiri piramide. Dok arheolozi i članovi akademske zajednice širom svijeta izbjegavaju Visoko, turisti sve više posjećuju ovaj grad, prenosi Euronews.

Skeptici i dalje smatraju da se radi o prirodnom fenomenu, dok zagovornici postojanja “Doline piramida” ističu da one imaju i ljekovita svojstva. To je također doprinijelo rastu broja posjetitelja. Najviše ih je iz centralne Evope i SAD-a.

Posebnu pažnju privlače tuneli koji se nalaze nedaleko od piramida, a koji od 2008. godine predstavljaju turističku atrakciju.

“Ljudi pozitivno reaguju na piramide i tunele. Svjedočili smo i da su pojedine osobe bile izliječene ovdje”, kazala je Nataša Kršulj iz organizacije My Choice, posvećene medicinskom turizmu u BiH.

Posjetitelji meditiraju u tunelima ukupne dužine 1.850 metara. U tunelima su pronađeni keramički dijelovi za koje se vjeruje da su izvori energije.

“Ovo je senzacionalno, pogotovo pojedina energetska mjesta. Moje ruke su bile toliko opuštene da ih nisam osjećala kao svoje. Zrak je bio čist iako smo bili 30 metara ispod površine. Definitivno sam osjetila neku vrstu energije”, rekla je Katarina, jedna od brojnih osoba koje su posjetile tunele.

Vodiči kroz tunele ističu da se impresije posjetitelja različite, ali da je većini njih to iskustvo uzbudljivo.

“Iako su naučnici širom svijeta pisali o ovom fenomenu, odbacujući postojanje piramida, ekonomski benefiti za ovu regiju danas su itekako vidljivi”, navodi Euronews.

Related posts