Angela Merkel objasnila u kom slučaju će se Njemačka vratiti “tvrdom” lockdownu

Dok Njemačka bilježi treći val pandemije, i dok se izrazito zarazni britanski soj virusa širi, neke savezne države već su uvele restrikcije, a ostale su pauzirale planirana ublažavanja mjera

Njemačka se ne smije ustručavati da uvede vanredne mjere i vrati se „tvrdom“ lockdownu ukoliko bude neophodno, izjavila je kancelarka Angela Merkel nakon samita između savezne i državnih vlada o sporoj njemačkoj kampanji vakcinacije.

Državni i savezni predstavnici usuglasili su se oko uvođenja „tvrdog“ lockdowna kako bi se spriječilo širenje virusa ukoliko sedmodnevna stopa incidence ponovo dostigne više od 100 zaraženih na 100.000 stanovnika.

– Nadala sam se da bismo uspjeli bez korištenja tog vanrednog ograničenja, ali to nije moguće kada posmatramo dešavanja u proteklim danima – izjavila je Merkel.

Dok Njemačka bilježi treći val pandemije, i dok se izrazito zarazni britanski soj virusa širi, neke savezne države već su uvele restrikcije, a ostale su pauzirale planirana ublažavanja mjera.

Sedmodnevna stopa incidence porasla je na 95.6 u četvrtak s 90 prethodnog dana, saopćio je Robert Koch Institut (RKI) za kontrolu bolesti.

– Nažalost, morat ćemo da koristimo to vanredno sredstvo – kazala je Merkel, ukazujući na brojke u pandemiji.

Kazala je da joj je cilj učiniti njemački program vakcinacije bržim i fleksibilnjim, istovremeno dajući prioritet najranjivijim kategorijama stanovništva na zarazu.

– Moto je: vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija – izjavila je Merkel, tražeći veću fleksibilnost koja bi išla uz čuvenu njemačku efikasnost, prenosi dpa.

Related posts