Analitičar o MIG-ovima kojima se Vučić ponosi: Malo će u zrak, pa onda na remont u Rusiju

Na vojnom aerodromu Batajnica pored Beograda održana je manifestacija Sloboda 2017, u povodu 73. godišnjice oslobađanja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Opremu Vojske Srbije prikazalo je više od 2.200 pripadnika VS i Ministarstva obrane. Sloboda 2017. centralni je dio višednevnog obilježavanja godišnjice oslobađanja Beograda u kojoj je, uz 130 različitih borbenih i oklopnih vozila, 30 aviona i helikoptera, promovirano i šest lovaca MIG 29 koje je Srbija dobila kao donaciju Ruske Federacije, a njihov će remont i modernizacija koštati 180 miliona eura.

Srbija navodno idući mjesec kupuje dodatnih bjeloruskih 7 Migova 29 i odbrambeni raketni sistem S-300. Ako uzmemo u obzir da Hrvatska također obnavlja eskadrilu vojnih aviona, može li se zaključiti kako u regiji počinje mini utrka u naoružavanju, barem između Hrvatske i Srbije? Je li to tačno i treba li to gledati u kontekstu odnosa NATO-a i Rusije komentirao je za HRT vojni analitičar Igor Tabak.

– Ovo nije utrka u naoružavanju. Srbija je zadnjih dana dobila rusku donaciju MIG-ova. To su vrlo stare mašine koje su dobivene tek da bi malo letjele, a onda idu na ozbiljan remont koji će se morati platiti. Ove priče o Bjelorusiji već koju godinu povremeno isplivaju u javnost, ali najvjerovatnije teško da će od toga išta biti. Uz sve želje teško je pobjeći od budžetskih stvari. A budžet kaže da Srbija nema baš puno novca za vojsku – smatra Tabak.

Ističe da je od “od šest ruskih MIG-ova 29 jedan odmah vraćen u Rusiju na detaljne radove. Preostalih pet trebali bi se uklopiti s četiri jugoslavenska koji su sada u srpskim rukama. Nakon dodatnih radova ujednačavanja te flote Srbija se nada imati kroz nekoliko godina operativno 10 MIG-ova 29, izostavivši priče o Bjelorusiji koji bi bili dodatni novac”.

– Najvjerovatnije tih pet aviona bi neko vrijeme mogli letjeti jer su došli direktno iz ruskog ratnog vazduhoplovstva s relativno ograničenim resursom. Plan je da njih unutar dvije godine čeka remont na kojem Rusija opet planira nešto zaraditi – rekao je.

Related posts