Amerikanka bh. porijekla Ayla Heder simbol protesta protiv Trumpa

Ayla Heder, Amerikanka bh. porijekla koja je rođena u saveznoj državi Iowi postala je jedan od simbola jučerašnjih masovnih protesta Women's March ili Ženski marš, a koji su održani širom Sjedinjenih Američkih Država u znak protivljenju politike Donalda Trumpa.

Ayla je dijete izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, a danas studira javno zdravstvo na Univerzitetu Des Moines.

Ona je svoj glas za manjine i protiv nazadne filozofije američkog predsjednika digla u Washingtonu, u kojem je održano centralno okupljanje. Sa sobom je nosila baner zbog kojeg je zapala za oko fotoreporterke Renee Jones Schneider.

“Žena. Prva generacija. Izbjeglica. Muslimanka. Obrazovana. Korisnica kontracepcije. Feministkinja. Bosanka. Amerikanka.”, pisalo je na žutom baneru kojeg Ayla drži nedaleko od zgrade Kapitola pred kojom je u petak predsjedničku zakletvu položio čovjek koji je za vrijeme predizborne kampanje pokazao izraziti seksizam te netrpeljivost prema muslimanima i izbjeglicama.

Njegova konzervativna Republikanska partija, odnosno njeni tvrdolinijaški talas, često pokušava nametnuti svoje viđenje prava žena koje podrazumijeva staromodno shvatanje kontracepcije i planiranja roditeljstva.

Schneider radi za vašingtonski list Star Tribune čiji su urednici fotografiju danas objavili na svom zvaničnom Instagram profilu.

Podsjećamo, u Washingtonu se jučer na “Ženskom maršu” okupilo oko 500.000 ljudi, a šestocifrene brojke zabilježene su u svim većim gradovima SAD-a. Također, protesti su održani u Pragu, Rimu, Berlinu, Ženevi, Parizu, Beču, Cape Towna, Londonu…

klix.ba

Related posts