Američki kongresmeni predložili zakon koji predviđa jaču vojnu saradnju SAD-a i BiH

Povećana vojna saradnja SAD-a sa BiH i zemljama Zapadnog Balkana predložena je novim Zakonom o autorizaciji nacionalne odbrane, javlja Glas Amerike.

Bijela kuća se nije protivila prijedlozima koji se tiču BiH. Očekuje se da će glasanje u Zastupničkom domu biti ovih dana.​ Neophodna je većinska podrška za daljnji put prijedloga zakona.

Zakon o autorizaciji nacionalne odbrane (National Defense Authorization Act) već od 1961. godine precizira budžet za američko Ministarstvo odbrane. Prijedlog za visinu budžeta za 2019. fiskalnu godinu (koja počinje u oktobru) je 717 milijardi dolara, što je za 77 milijardi dolara više nego iznos iz prošle godine.

Zakon, koji trenutno broji 1.052 stranice, 13. aprila su predložili Kongresmeni Mac Thornberry (Republikanac iz Texasa) i Adam Smith (Demokrata iz savezne države Washington).

Oni su inače predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Komiteta za oružane službe u Zastupničkom domu (House Armed Services Committee). Komitet čine 33 Republikanaca i 28 Demokrata. Iako se Demokrati i Republikanci ne slažu o brojnim tema poput reforme zdravstvenog sistema, oni tradicionalno imaju zajednička stajališta kada je u pitanju finansiranje Ministarstvo odbrane.

Prijedlog zakona dva puta spominje Bosnu i Hercegovinu. Prvi put je u sekciji 572. pod nazivom „Ovlaštenje za dodjelu Ekspedicione medalje određenim Marincima za akcije 8. juna 1995. godine“. Tog dana su Marinci spasili pilota Scott O'Gradya nakon što su srpske snage oborile njegov avion šest dana ranije blizu Mrkonjić grada.

Drugi put je u sekciji 1274 pod nazivom „Ovlaštenje za povećanje angažmana za vojnu saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana“ u kojoj piše, „Sekretar odbrane je ovlašten da poveća angažman i vojnu saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana u skladu sa podglavljem 16, naslovom 10 Kodeksa Sjedinjenih Država“.

Tekst precizira da termin „zemlje Zapadnog Balkana“ podrazumijeva Srbiju, BiH, Kosovo i Makedoniju – dakle, države bivše Jugoslavije koje još nisu postale članice NATO saveza. ​

Datum glasanja u Zastupničkom domu, ili nižem domu američkog Kongresa, još nije potvrđen, ali se očekuje ovih dana. Većinska podrška zakona je potrebna da bi prijedlog bio proslijeđen Senatu, gdje je također potrebna većinska podrška. Konačni korak je saglasnost izvršne vlasti, što znači potpis predsjednika Trumpa.

Bijela kuća aktivno prati zakonodavni proces i već je 22. maja iznijela preliminarno mišljenje o nacrtu u kojem je navela 37 zamjerki, uključujući i negodovanje zbog neodobravanja 69 miliona dolara za rekonstrukciju dijela zatvora za osumnjičene teroriste na bazi Guantanamo. Bijela kuća se nije protivila prijedlozima koji se direktno odnose na BiH.

Prošlogodišnji zakon je bio usvojen tek 12. decembra, što upućuje na to da će proći još vremena prije nego ovogodišnji prijedlog postane zakon.

Američke i bosanskohercegovačke vojne snage već imaju određenu saradnju. Nedavno je vodnik Oružanih snaga BiH Matija Ivaković osvojio prvo mjesto kategoriji podoficira na takmičenju u organizaciji Nacionalne garde Marylanda.

U proljeće prošle godine Vlada SAD-a donirala je Oružanim snagama 24 vozila Humvee. Vrijednost donirane opreme procijenjena je na 3,5 miliona dolara.

Related posts