Allan Lichtman: Trump će biti opozvan ili će dati ostavku

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump najvjerovatnije će biti smijenjen ili će sam podnijeti ostavku, rekao je za Anadolu Agency Allan Lichtman, američki politički historičar, profesor na Američkom univerzitetu u Washingtonu i redovni politički analitičar CNN-a.

U američkoj i svjetskoj javnosti Lichtman je poznat po metodama kojima je tačno predvidio ishod svih predsjedničkih izbora u Americi od 1984. godine.

Riječ je o modelu kojeg naziva “Keys” (Ključevi), uz pomoć kojeg je predvidio pobjednike predsjedničkih izbora u Americi od 1984. do 2012, uključujući i ovogodišnje, 8. novembra.

U razgovoru za AA Lichtman tvrdi kako se kod “predviđanja” oslanja na 13 ključeva, odnosno pokazatelja na temelju učinka stranke koja trenutno “drži” Bijelu kuću.

Ukoliko na šest pitanja bude negativan odgovor, vladajuća stranka izgubit će u utrci za predsjednika. Pitanja se odnose na uspjehe u ekonomiji, socijalnom stanju, vanjskoj politici, skandale i drugim pitanjima.

“Predvidio sam rezultate koristeći sistem koji sam razvio 1981. godine, a koji se zasniva na tezi da su predsjednički izbori presuda snage stranke koja je trenutno u Bijeloj kući. Sistem je ispravno predvidio svake izbore od 1984. godine. Istraživao sam ‘ranjivost’ stranke, odnosno ovoga puta demokrata. To uključuje gubitke u 2014. godini u Americi, nedostatak politike u Obaminom drugom mandatu, kao i loša vanjska politika. Pri tome se nisam vodio rezultatima anketa”, rekao je Lichtman.

Na ljeto ove godine Lichtman je više puta u medijima izjavio kako će Demokratska stranka, stranka odlazećeg američkog predsjednika Baracka Obame, izgubiti u utrci za Bijelu kuću.

Pri toj tvrdnji ostao je i nakon što su ankete pokazale blagu prednost demokratske kandidatkinje Hillary Clinton koja je imala veću podršku od republikanca Donalda Trumpa, koji je na kraju odnio pobjedu.

Iako trenutni pokazatelji ne ukazuju na to da bi Trump mogao biti opozvan, Lichtman kaže kako je to “njegova nova prognoza”.

“Mislim da je moguće da Trump bude opozvan ili da sam podnese ostavku na prvi znak nevolje, za to postoje dobre šanse. Nisam siguran da on zapravo želi odgovornost predsjednika. Osim toga, cijeli život igra brzo, kršio je zakone pa bi se to moglo preslikati na njegov predsjednički mandat. Također, on je postavio ozbiljnu mogućnost sukoba interesa između američke nacionalne sigurnosti i njegovog privatnog biznisa, koji je sada u rukama njegove djece”, rekao je Lichtman, dodajući kako opoziv Trumpa “predviđa njegov instinkt”.

Podsjećajući kako Republikanska stranka, čiji je Trump kandidat, ima većinu i u Bijeloj kući i u Senatu, Lichtman kaže kako toj političkoj stranci “pogoduje kandidat koji se može kontrolisati”.

“Na kraju, sami republikanci radije preferiraju predvidivog, konzervativnog potpredsjednika Mikea Pencea, nego Trumpa koji je potpuno nepredvidiv”, zaključio je Lichtman.

Lichtmanu, koji je autor devet knjiga i više stotina akademskih članaka, Američki univerzitet dodijelio je 2011. godine titulu Uvaženog profesora historije.

Related posts