Aerodrom u Bihaću: Ime novog direktora osnivač saznao na “malom ekranu”?

Čudna su dešavanja oko aerodroma u Bihaću od samog početka. Na prvi mah svima se činilo kao vic, drugi mah je bila predizborna priča, a danas je to gradska firma koja gomila dugovanja i tereti budžet Grada Bihaća.

Krenimo redom, spektakularan projekat je najavljen od strane bivše vlasti, koju su noćas u Dnevniku kantonalne televizije trenutni kreatori vlasti u Gradu Bihaću optužili da “nisu znali kako aplicirati prema Vladi FBiH, resornom ministarstvu.”

Tako u istoj emisiji Elvin Karabegović, predsjednik Skupštine JP Aerodrom Bihać kazao kako smo navodno bez 2 miliona KM prošle godine ostali zbog spornog projekta koji je navdno “skinut” sa interneta.


Međutim, iako trenutna vlast jednim dijelom optužuje bivšu za nesposobnost i nestručnost, noćas u emisiji “Dnevnik plus” gostovao gradonačelnik Grada Bihaća Fazlić Šuhret i baš na temu aerodroma u Bihaću.

Mnogo je bitnih činjenica noćas izrečeno, a građani u silnom uzbuđenju od saznanja o operativna 2 mil. od strane Vlade FBiH nisu čuli. Tako je gradonačelnik Fazlić kazao kako nije baš velika šansa da aerodrom izgradi država, misleći na lokalnu, kantonalnu i federalnu vlast. Očekuje investitore, strane, koji će investirati u aerodrom čija vrijednost je još nepoznata. Zašto je nepoznata? Činjenica je da ne postoji projekat izgradnje, tako da su pusta nagađanja 24, 26, 30 miliona KM.

Ono što je portal USN.ba pisao prije godinu dana, a pokazat će se na koncu veoma bitnim je lokacija, koja je na samoj obali rijeke Une, i po svemu sudeći zbog raznih otpadnih materija koje svaki aerodrom nosi sa sobom, jedna od studija koja bi trebala biti urađena je studija uticaja na okoliš koja kao ni za Regionalnu deponiju neće biti pozitivna, iako se možemo prisjetiti Odluka Gradskog vijeća, ali i Skupštine USK o određivanju lokacije za deponiju.

Mnoge su poveznice između Regionalne deponije i JP Aerodroma u Bihaću, od onih da postoje samo nazivi preduzeća, upravljačke strukture i potrošen novac, do onih da je činjenica da se ti projekti nikad neće završiti (saga oko deponije traje 15 godina op.a., oko aerodorma od 2015. godine). Tako je i sa JP Aerodrom Bihać, gradonačelnik je jasno potvrdio noćas da je dug Grada Bihaća prema JP Aerodrom Bihać preko 60.000 KM, dok istovremeno radnici “deponije” nisu primili platu preko 8 mjeseci.

Osvrnut ćemo se i na politiku političke opcije kojoj pripada gradonačelnik Fazlić Šuhret, zasad samo na dvije stavke :

borba za rijeku Unu – aerodrom na obali Une?

transparentnost i “nepolitički” izbor kadrova i direktora – novi direktor JP Aerdoroma? (sutra, 10. maja, se navršava 6 mjeseci od primopredaje dužnosti gradonačelnika, redakcija portala USN.ba je u pripremi analize učinka i rezultata poduzetih mjera i rada gradonačelnika).

Naime, kada je riječ o novom direktoru, ni Gradsko vijeće nije znalo do noćas. Na pitanje urednika koje smo postavili nekolicini vijećnika (i pozicija i opozicija): ” Ko je direktor JP Aerodrom Bihać?” dobili smo odgovor sa imenom i prezimenom bivšeg direktora Beganović Amira. Tu informaciju je noćas negirao gradonačelnik Fazlić, koji je obznanio da je novi direktor uposlen na tu poziciju po novom konceptu, dobio je menadžerski ugovor, govori nekoliko jezika, doktor je pravnih nauka i sve to radi za 500 KM. Novi direktor je Elvedin Sedić, a u prilogu možete da vidite sliku i da prosudite da li su njegove kompetencije igrale ključnu ulogu u izboru direktora ili nešto drugo?


Na kraju priče, Vlada FBiH je usvojila Odluku po kojoj je tačno rasporedila 2 miliona KM, način trošenja. Po načinu funkcioniranja budžeta i Zakona o budžetima, da li je direktoru koji posao obavlja usputno dovoljno da do kraja ove budžetske godine utroši sredstva? Odgovore na ta pitanja ćemo dobiti uskoro.

/usn.ba

Related posts