Omiljeno jelo mladih i starih nam stiže iz Napulja, gdje je davnih dana bilo hrana za siromašne, a danas ga možete pronaći na svakom “ćošku”.
Popularnosti pizze širom svijeta pridonijela je selekcija namirnica te velika sloboda odabira nadjeva i njegova prilagodljivost. Dakle, možete je praviti s povrćem, mesom, suhomesnatim proizvodima, ribom, čak i voćem.
Danas vam donosimo recept bosanske pizze, “začinjene” suhim mesom i sudžukom.
Sastojci:
Tijesto:
– 125 ml mlijeka
– 20 g svježeg kvasca
– 350 g brašna
– 1 dl vode
– kašika soli
– 40 ml ulja
– pola kašike ulja
Nadjev:
– 100 g sudžuke
– 250 g trapist sira
– 100 g suhog mesa
– 4 komada tvrdo kuhanih jaja
– 200 g šampinjona mariniranih šampinjona
– 2,5 dl paradajz umaka
– kečap
– feferoni
– origano
Priprema:
– Od svih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite da odstoji 45 minuta. Tijesto zatim premijesite, rastanjite, a onda premažite sosom od paradajza
– Preko naribajte jaja i složite šampinjone koje ste nasjekli tanko na listiće. Nasjeckajte sitno feferone i pospite preko šampinjona, složite tanko nasječeno suho meso i sudžuku, a onda naribajte sir trapist
– Preko prelijte kečap i pospite origano. Peći 15 minuta u prethodno zagrijanoj rerni