Bilo da ga izbjegavate ili bez njega ne možete zamisliti dan, znate li kako ova namirnica utječe na vaš organizam, odnosno znate li da prestanak njene konzumacije sa sobom povlači i niz različitih promjena?
Radi se o hljebu, široko rasprostranjenoj namirnici, koju ljudi obožavaju, ali i najčešće križaju s jelovnika, kada odluče skinuti koji kilogram te se dovesti u red.
Hljeb je najpoznatiji izvor ugljikohidrata, a kada ga se odreknete, shvatit ćete da vam se teže zasititi te da neophodno morate povećati neke druge izvore energije.
Tada i prirodno dolazi do povećanog unosa vlakana u organizam, što je pozitivno, i to kroz namirnice, kao što su naprimjer grah i integralne žitarice.
S obzirom na to da je hljeb jedna od onih namirnica koja vrlo brzo podiže nivo šećera u krvi, itekako će vam faliti prvih nekoliko dana, ali budite sigurni da ćete se priviknuti na promjene. Samo budite odlučni i nemojte popustiti prvih 8-12 dana, koliko obično traje vrijeme takvih prilagodbi.
Također, u ovakvim situacijama će tijelo biti prisiljeno jače koristiti svoje zalihe glikogena, što je u direktnoj vezi s češćim izbacivanjem vode iz organizma.