Zmajevi posljednju prijateljsku utakmicu u BiH igrali prije 4 godine, loši tereni odbijaju domaćinstvo

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine posljednju prijateljsku utakmicu na domaćem terenu odigrala je 14. augusta 2013. godine na stadionu Koševu, a od tada su Zmajevi odigrali ukupno 10 prijateljskih utakmica van teritorije naše države.

Prve mečeve u 2018. godini naša reprezentacija odigrat će protiv Sjedinjenih Američkih Država 28. januara u StubHub centru u Los Angelesu, dok ćemo u drugom susretu igrati protiv Meksika 31. januara naredne godine na stadionu Alamodome u San Antoniju u Teksasu.

Generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković kaže kako termini u januaru, pa i martu, nisu adekvatni za igranje prijateljskih susreta na teritoriji BiH, ponajviše zbog loših vremenskih uslova.

“Mi uvijek želimo naći najbolja rješenja. Uvijek tražimo ono što odgovara i u takmičarskom pogledu, ali naravno da vodimo računa i o drugim aspektima organizacije utakmice. Imamo u planu organizovanje utakmice na domaćem terenu, ali u januaru je veoma teško dogovoriti bilo kakvu utakmicu u BiH zbog vremenskih uslova, a upitno je i da li se u martu može organizovati utakmica u našoj državi zbog već navedenih razloga”, kazao je Baković na početku razgovora za Klix.ba.

Od posljednje domaće prijateljske utakmice, naša reprezentacija igrala je protiv Argentine, Egipta, Obale Slonovače, Meksika, Santosa U-21, Austrije, Luksemburga, Švicarske, Španije i Albanije u prijateljskim susretima, a između toga nastupili smo i na Kirin kupu gdje smo osvojili prvi trofej u historiji reprezentacije.

Generalni sekretar NSBiH kaže kako BiH jeste atraktivan protivnik, ali da veliku ulogu u izboru protivnika za prijateljsku utakmicu igra i pozicija na FIFA-inoj rang-listi gdje sada zauzimamo 40. poziciju.

“Da li smo atraktivan protivnik? Svakako da jesmo. Mi smo u posljednjih nekoliko godina igrali s visokorangiranim ekipama kao što su Španija, Meksiko, Argentina, Sjedinjene Američke Države ili Švicarska koja je igrala na Evropskom prvenstvu, a sada će igrati i na Mundijalu. Takve stvari treba da nas raduju, posebno zbog svih ljudi koji žive izvan BiH, a koji svim srcem navijaju i prate reprezentaciju na svakom koraku. Treba napomenuti da smo u prošlosti bili oko 20. mjesta na FIFA-inoj rang listi, a sada smo na 40. poziciji i to sigurno igra veliku ulogu, ali mi se nadamo da ćemo se u budućnosti dobrim igrama i rezultatima vratiti na te pozicije, a samim tim omogućiti i još bolje protivnike za prijateljske mečeve”, kazao je Baković.

Prema pisanju novinarske agencije AP, Sjedinjene Američke Države s kojima igramo prvi prijateljski susret u 2018. godini nastupit će s igračima sastavljenim iz domaćeg prvenstva, a s obzirom na to da se ne radi o FIFA-inom terminu, Baković kaže da će izbor igrača za sljedeća dva meča biti prepušten novom selektoru.

“Izbor igrača će biti prepušten novom selektoru. S obzirom na to da se ne radi o FIFA-inom terminu, klubovi nisu obavezni u tom intervalu dozvoliti igračima igranje za reprezentacije, ali postoji mogućnost da se takvo nešto desi. Novi selektor će napraviti spisak, a kakav će on biti, to ćemo tek vidjeti. Teško je još uvijek govoriti o tome da li će igrati igrači iz Premijer lige ili oni iz inozemstva”, rekao je Baković.

Za kraj, Baković je rekao da će izbor novog selektora biti jedna od tačaka sjednice izvršnog odbora koja je na rasporedu 16. novembra, ali da je još uvijek teško govoriti kada će tačno biti poznato ime novog selektora.

“Izbor novog selektora jeste jedna od tačaka na sjednici izvršnog odbora u vidu izvještaja Komisije za predlaganje kandidata. Oni će dostaviti svoj izvještaj Izvršnom odboru koji zasjeda u četvrtak, a da li će na osnovu tog izvještaja biti donesena odluka odmah na ovoj sjednici, teško je sada govoriti. U ovom trenutku teško je govoriti i o broju kandidata s obzirom na to da se pojavio veliki broj imena u javnosti, ali u svakom slučaju, ubrzo bi trebalo biti poznato puno toga”, završio je Baković.

Related posts