Zločini u Ključu: Nisam se nadao od učitelja Boška Devića

Svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o susretima s optuženim Boškom Devićem u selima Plamenice i Velagići u proljeće i ljeto 1992. godine.

Tužilaštvo je pozvalo tri svjedoka kao repliku na dokaze Odbrane da optuženi nije imao nikakve aktivnosti na tom području.

Svjedokinja Esma Skočić se prisjetila kako je u selu Plamenice bila postrojena sa komšijama i kako su izdvojili nju i Husniju Islamagića, koji je tada imao 15 ili 16 godina.

“To je bila maskirana vojska. Ja nisam nikoga prepoznala, ali jeste ovaj mladić Husnija. Kaže: ‘Moj učitelj Boško, nisam se nadao od njega’”, prisjetila se Skočić i dodala da joj je mladić rekao da mu je “Boško skinuo sat s ruke.”

Ona je kazala da je Islamagić išao u školu u selu Humići. Na pitanje Odbrane, potvrdila je da je u Plamenicama bila četvorogodišnja osnovna škola, ali je navela da su djeca išla i u druge škole.

Devića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), optužnica tereti za učešće u ubistvima četiri osobe počinjenim u selu Kamičak u avgustu 1992. godine.

Svjedokinja Mubera Tičević rekla je da je Boška Devića nekoliko puta vidjela u Velagićima i da je ulazio u kuću njenog strica, gdje je boravila pošto je njena kuća bila zapaljena.

“Pretresao je stvari i nešto je odnio ispod ruke. Ne znam šta”, kazala je Tičević i dodala da je Dević drugom prilikom pitao da li je vratila određene stvari.

Svjedokinja je izjavila da Devića nije poznavala, a o kome se radi, kako je navela, čula je od komšije.

Nafija Ganibegović rekla je da je Devića poznavala i da je bio učitelj u školama na području Ključa, kao i ona.

Prisjetila se da je bila u kući u Velagićima kada je došla vojska. Među njima je, kako je ispričala, prepoznala Devića, koji je nešto nosio.

Sudsko vijeće odbilo je prijedlog novih dokaza Odbrane, koja je namjeravala dokazati da Islamagić nije bio Devićev učenik te pozvati još jednog svjedoka. Vijeće je kao suvišan odbilo i prijedlog Tužilaštva za saslušanje dva svjedoka.

Završna riječ Tužilaštva zakazana je za 12. novembar.

Related posts