Zimi je teže gubiti kilograme, ali postoji rješenje i za to

KAD bi nova godina u našim krajevima stizala na proljeće, bilo bi lakše držati se novogodišnjih obećanja.

Zima je zapravo najgore godišnje doba da biste započeli dijetu, no ako ste se zainatili da već sada početi klesati ljetno tijelo, tad vam nema druge nego da izdržite.

Da je sad ljeto uživali bismo u dugim, sunčanim danima, temperaturama od kojih nam se obično ne jede mnogo i stolovima punima svježeg voća i povrća, no ljeto još nije ni blizu.

Zato se radije odmah pomirite s tim da je zima najgore doba godine za dijetu, pa se svjesno čuvajte zimskih zamki.

Evo i zašto:

1. Zimi smo stalno u grešnom iskušenju

Ne donose samo blagdani iskušenja, cijela je zima takva jer u nama budi želju za kaloričnijim namirnicama. Od slatki, toplih napitaka do masne hrane, a iako bi takve namirnice mogle smetati vašoj dijeti, jednako je loše ako za to nećete mariti ili ćete ih pošto-poto izbaciti iz prehrane.

“Jasno je da će takve namirnice štetiti dijeti, ali ako ćete ih izbaciti, moguće je da će vas žudnja učiniti živčanima i nesretnima, što vodi stresu, a stres nije dobar saveznik u dijetama”, upozorila je životna trenerica Sheila Viers.

Zato je puno bolje osvijestiti koje su namirnice dobre, a koje su manje dobre pa njih planirajte u manjoj mjeri. Jednom dnevno možete se počastiti, samo budite svjesni da bi količina kalorične zimske hrane ipak trebala biti manja nego prije.

2. Nikako se ne možemo ugrijati

Zima je, zbog kratkih dana i niskih temperatura, idealna za “hibernaciju” i boravak pod dekicom te je tome zaista lako podleći. No ako imate plan ove zime učiniti promjenu, okrenite hladnoću u svoju korist.

Jasno je da vam sada vježbanje, posebno trčanje vani neće biti privlačno pa znajte da se možete aktivirati tako da vježbate i ujedno se savršeno grijete u toplini svog doma.

Budite jači od dekice i već danas počnite vježbati kod kuće. Danas barem nije teško naći odlične kućne treninge.

3. Zimi jedemo više soli

Zimi jedemo malo manje svježih, a više “pakiranih namirnica koje su obično prerađene ili konzervirane tako da je neminovno da u organizam unosimo i znatno više soli, a ona, znamo, uzrokuje nadutost i dulje zadržava vodu u organizmu.

“Zbog toga se osjećamo tromo i teško, a da biste ublažili taj tipičan zimski problem, pijte znatno više vode i nezaslađenih čajeva, pogotovo onih koji potiču mršavljenje te povećajte unos namirnica bogatih kalijem jer kalij najbolje regulira razinu natrija u organizmu”, otkriva Sheila Viers.

4. Nema puno svježeg voća i povrća

Činjenica je da zimi možda ne možemo uživati u raskoši svježeg voća i povrća, no to nipošto nije razlog da ne jedemo dovoljno onih koji nam se nude. Od jabuka, citrusa, banana, do smrznutog voća, a kad je povrću riječ, ne moramo se uvijek zadovoljavati šarolikim salatama.

Kad nam je hladno, organizam ionako baš ne žudi za salatom, ali bi zato dobra povrtna juha od povrća koje se može naći odlično legla. Osim toga, juha je odlična i kao predjelo da u zimskim danima ipak ne uživate u prevelikim porcijama.

index.hr

Related posts