Željko Komšić: Osovina HDZ-SNSD bila bi fatalna po BiH

Lider Demokratske fronte i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nedavno je kazao da će naša zemlja kad-tad biti građanska država i da na tome treba strpljivo i predano raditi.

– Svi mi znamo da to ne može biti doslovno sutra, ali svi mi koji volimo ovu državu moramo imati tu vrstu svijesti. Nikada ne smijemo napustiti ideju građanske države, jer bi to značilo izdaju svih onih koji su dali živote za BiH, istakao je Komšić.

Odbrana ideje

Na skupu u Zenici Komšić je naglasio da “oni, a pritom mislim na sve protivnike ideje jedinstvene BiH u zemlji i regiji, žele da se mi umorimo od nje”.

– Poručujem da se to neće nikada dogoditi. Ima nas dovoljno da ideju građanske BiH odbranimo i sačuvamo za generacije koje dolaze, naglasio je Komšić.

U kratkom razgovoru za Oslobođenje Komšić govori o napuštanju vlasti 2015. godine, ljevici, osovini HDZBiH-SNSD…

Smatrate li da ste napuštanjem vlasti 2015. napravili pogrešan potez? Da li biste danas drugačije postupili?
– Ne smatram to pogrešnim potezom ni danas. Istina, moglo se to drugačije “taktički” uraditi, kako bi ljudima bilo jasnije šta se dešava. Ali, mi ovakvi, oni takvi kakvi su, nismo mogli zajedno. Mi sebi nismo mogli dopustiti toliko popuštanje Čoviću kao ni toliku nezakonitost u radu. Što god da se tu dešavalo, sigurno bismo se razišli, prije ili kasnije, ovako kako se to desilo ili drugačije, svejedno.

Kakva je sudbina ljevice i može li se nekoliko dana uoči izbora govoriti o zajedničkom djelovanju?
– Da smo išli sa projektom ujedinjenja, danas bismo već slavili ubjedljivu pobjedu na ovim izborima. Ali, šta je, tu je. Treba tražiti drugi model djelovanja. Ja sam svakako pristalica te saradnje i, kako rekoste, zajedničkog djelovanja. Samo, to djelovanje mora biti oslobođeno svih vrsta hipoteka.

Šta je najveća opasnost u ovom trenutku po BiH? Je li to osovina HDZBiH-SNSD?

– Jeste. Ta osovina može biti fatalna po BiH. Oni čak više i ne kriju svoje planove.

Kako bi se na našu državu odrazio eventualni ulazak Čovića i Dodika u Predsjedništvo BiH?
– Pojednostavljeno rečeno – kao da vuku i medvjedu ostavite jagnje na čuvanje. Sačuvali ga sigurno ne bi.

Šta mogu DF i GS u Hercegovini, imajući u vidu da vam se pridružio i lokalni PMP Semira Drljevića Lovca, proslavljenog komandanta?
– Mislim da smo na putu da se pojavi treći ozbiljan politički faktor u Hercegovini, pored SDA i HDZ-a.

Nova realnost

Naravno da se to njima neće svidjeti, ali to će biti nova realnost u Hercegovini, koja će ozbiljno utjecati na sva buduća dešavanja.

oslobodjenje.ba

Related posts