Želite li popuniti sav Paninijev album, stajat će vas bogatstvo

Novo izdanje Paninijeva albuma za Svjetsko prvenstvo u Rusiji izašlo je proše sedmice širom svijeta, a velike poklonike ima i u BiH.

Album sadrži igrače 32 reprezentacije s selektorima, stadionima i legendama Mundijala, ukupno 682 sličice.

Britanski ekspert za matematiku Paul Harper sa Univerziteta u Cardiffu izračunao je da će vam prosječno za popunjavanje albuma trebati 967 paketa. Odnosno, morat ćete potrošiti oko 650 eura.

Strastveni će sakupljači, dakako, duplikate mijenjati pa će im ta cifra na kraju biti nešto manja. Budete li mijenjali sličice s desetero ljudi, popunjavanje albuma na kraju će vas prosječno stajati oko 210 eura, izračunao je Harper.

Paket sličica u Velikoj Britaniji poskupio je s 50 na 80 penija, odnosno 60 posto. A još 1986. paket je stajao samo 12 penija i ukupno je album sadržavao 427 sličica, za razliku od današnje 682. Popunjavanje cijelog albuma stajalo je 194 funte u današnjem novcu, odnosno 75 posto manje nego danas (773 funte). Preračunato u eure, tada ste za cijeli album prosječno morali potrošiti 162 eura.

Gledajući samo posljednji Euro u odnosu na danas, prosječna cijena popunjavanja albuma u Velikoj Britaniji porasla je dvostruko! Pa ko voli, nek’ izvoli…

Related posts