Zdravlje ulazi na usta: Namirnice koje snižavaju pritisak

Teško ga je detektirati, a ljekari ističu da pola bosanskohercegovačkog stanovništva pati od hipertenzije.

Pravilnom prehranom moguće je uravnotežiti krvni pritisak i umanjiti opasnost od prerane smrti, s obzirom na to da određene namirnice prirodno ga snižavaju i pospješuju kardiovaskularno zdravlje.

Pročitajte koje su to namirnice:

Zobene pahuljice

Odjednom pahuljice za doručak ne zvuče kao kliše. Zobene pahuljice iznimno su bogate magnezijem, važnim nutrijentom na temelju kojeg je osmišljena i najpopularnija dijeta Dash, poznata po tome što, osim na gubitak kilograma, naglasak stavlja na zdravlje srca i krvožilnog sistema.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Family Practice” otkrilo je da se konzumacijom zobene kaše znatno smanjuje sistolički i dijastolički pritisak kod osoba koje boluju od hipertenzije. Betaglukan, primarno vlakno koje se nalazi u zobi, igra važnu ulogu u zdravlju srca te prirodno snižava holesterol.

Pistaciji

Redovnom konzumacijom orašastih plodova možete održavati krvni pritisak u granicama normale, što su potvrdila i brojna istraživanja koja su se tokom godina bavila ovim medicinskim problemom. Opće je poznato da orašasti plodovi sadrže 63 posto zdravih masti koje čuvaju srce, a pistacij je izdvojen kao vjerovatno najjači saveznik u borbi protiv povišenog krvnog pritiska.

Istraživanje objavljeno u “American Journal of Clinical Nutrition” potvrdilo je da pistacij ima najbolje pokazatelje kada je riječ o snižavanju krvnog pritiska. Za to je zaslužno nekoliko nutrijenata koji se mogu pronaći u njemu – magnezij, kalij i vlakna. Pistacij koji ima više kalija od banane sadrži i moćne antioksidanse – polifenole i karotenoide.

Ubacite pistacij u salatu, jogurt, tacose ili njima zamijenite nezdrave grickalice za vrijeme gledanja televizije. Pazite da ne pretjerate, jer ipak je riječ o kaloričnoj namirnici.

Narandža

Ima li boljeg jutarnjeg stimulansa za organizam od svježe iscijeđenog narandžinog soka? Narandža predstavlja bogat izvor kalija, važnog minerala u pomenutoj dijeti Dash. Zapravo, narandže su jedne od najvećih izvora kalija koji je dostupan tokom cijele godine.

Hesperidin, flavonoid povezan s redukcijom krvnog pritiska i kardiovaskularnim rizikom, prirodno se nalazi u narandži, a samim time i cijeđenom soku. Najnovije istraživanje objavljeno u “American Journal of Clinical Nutrition” pokazuje da hesperidin može pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska i normalnom funkcioniranju krvnih žila kod osoba s prekomjernom težinom ukoliko svakodnevno konzumiraju svježe iscijeđen sok narandže.

Leća

Leća je, uz crni grah, slanutak, grašak i mahune, kulinarski zahvalna i nutritivno bogata namirnica. Osim što je vrlo pristupačna i jeftina, obiluje vlaknima i kalijem, zbog čega je glavna zvijezda dijete Dash te se preporučuje osobama koje imaju problema s povišenim krvnim pritiskom. Istraživanje objavljeno u “British Journal of Nutrition” potvrdilo je kako doista snižava krvni pritisak.

Za pripremu leće, ovisno o vrsti, potrebno je otprilike 30 minuta, a njene pozitivne karakteristike su i to što obiluje vlaknima koja daju duži osjećaj sitosti, kao i proteinima koji su prirodna hrana za mišiće, te ima niži glikemijski indeks od ostalih mahunarki.

Cvekla

Ništa ne može pobijediti cveklu kada je zdravlje krvi u pitanju. Ovo korjenasto povrće sadrži dva ključna minerala za borbu protiv hipertenzije – magnezij i kalij – te je bogato nitratima, za koje su studije pokazale da imaju snažan utjecaj na snižavanje krvnog pritiska. Istraživanje objavljeno u časopisu “Hypertension” pretpostavlja kako prirodna pretvorba nitrata u nitrite, koja se u tijelu događa tokom apsorpcije, pozitivno utječe na pritisak.

Za doručak ili međuobrok svježu cveklu možete iscijediti u sokovniku i pomiješati s narandžinim sokom, dok je za ručak i večeru možete poslužiti pečenu ili kuhanu na pari kao prilog uz meso.

Related posts