Zbog vanredne situacije: 165 miliona eura kredita MMF-a za BiH

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Andrew Juel upoznao je predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju da je MMF, zbog proglašenja globalne pandemije koronavirusa, za sve zemlje članice stavio na raspolaganje iznos od 50 milijardi dolara, a za BiH oko 165 miliona eura. 

Riječ je o sredstvima putem posebne kreditne linije koja se odobrava u slučajevima vanrednih ili posebnih okolnosti, a kakve su trenutno proglašene u BiH, saopćeno je iz Savjeta ministara.

U skladu sa tim, zemljama članicama MMF-a u vanrednim ili posebnim situacijama odobravaju se sredstva do iznosa 50 odsto od uplaćene kvote, prema čemu bi BiH na raspolaganje bilo stavljeno oko 165 miliona eura.

S obzirom da se radi o posebnoj kreditnoj liniji, u ovim slučajevima primjenjuje se ubrzana procedura realizacije pomenutog aranžmana, te se očekuje da nakon završetka svih procedura sredstva odobrena BiH mogu biti operativna u mjesecu maju.

Tegeltija se zahvalio Juelu na brzom odgovoru MMF-a u vezi krizne situacije u BiH i informisao ga da se odobrena sredstva planiraju upotrijebiti za potrebe finansiranja troškova u zdravstvenom sistemu, kao i za direktnu podršku privredi u BiH, te iskazao spremnost da se sa MMF-om otpočnu razgovori oko novog aranžmana za BiH, navodi se u saopćenju.

Izvor: Avaz.ba

Related posts