Zbog uragana Irma evakuisani milioni ljudi

Zbog uragana Irma, koji se kreće prema Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), na Floridi koju bi prvo mogao pogoditi donesena je odluka da se evakuiše oko 5,6 miliona ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Kada se uzme u obzir ovaj broj, uragan je jedna od najvećih opasnosti koja prijeti ovoj zemlji.

Riječ je o najjačem ikada zabilježenom uraganu u Atlantskom okeanu. Do sada je uništio hiljade kuća na otocima u Atlantskom okeanu. Život je izgubilo više od 20 osoba. Do Floride je ostalo još 450 kilometara. Očekuje se da bi uragan Irma SAD mogao pogoditi u subotu uveče.

Na Floridi, Sjevernoj i Južnoj Karolini, Georgiji i Virginiji proglašeno je vanredno stanje. Na području Miami-Dade oko 10.000 osoba već je smješteno u skloništa.

Stanovnici Floride masovno se opskrbljuju hranom i vodom u slučaju da uragan pogodi kopno. I na Karibima stanovništvo je pojurilo u markete kako bi se snabdio osnovnim namirnicama. Aerodromi na nekoliko ostrva su već zatvoreni, a javna skloništa su otvorena.

Guverner Floride Rick Scott upozorio je građane da “vrijeme istječe”. Istakao je da je potrebno ići na područja za evakuaciju. Scott je poručio da je riječ o oluji koju ovo područje ranije nije vidjelo.

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je na razorni potencijal uragana Irma dok se ta oluja 4. kategorije kreće prema Floridi.

Pozvao je stanovnike koji se nalaze na području, koje bi moglo biti pogođeno uraganom, da se pridržavaju preporuka i uputa vlasti.

“Ovo je oluja koja ima apsolutno historijski razorni potencijal. Molim sve koji su na njenom putu da budu oprezni i prate sve preporuke vladinih dužnosnika i policije”, poručio je Trump putem video obraćanja.

Najavljeno je i da će od danas biti zatvoreni svi vodeni parkovi, sportski kompleksi, Disney World i Disney Springs u Orlandu na Floridi.

Guverner Floride Scott pozvao je vlasnike benzinskih pumpi da, ukoliko je moguće, drže otvorene pumpe za potrebe građana.

Uragan je opustošio ostrva širom Kariba, ostavljajući iza sebe samo ruševine. Riječ je o najjačem ikada zabilježenom uraganu u Atlantskom okeanu. Irma prijeti da bude drugi snažni uragan koji će pogoditi obalu SAD-a, nakon što je prošle sedmice uragan Harvey pogodio saveznu državu Texas i razorio Houston, četvrti po veličini grad u SAD-u, odnijevši na desetine života.

Related posts