Zbog Teslinog "tajnog oružja" raste vrijednost dionica, a budućnost je još svjetlija

Revolucionarni proizvodi kompanije Tesla su u sjeni automobila, a donose veliku zaradu kompaniji.Većina investitora misli da je kompanija Tesla uspjeh u vezi s dionicama doživjela najviše zbog svojih električnih automobila, međutim, proizvodi za solarnu energiju i baterije za čuvanje električne energije mogli bi biti glavni faktor koji je utjecao na veliki skok akcija kompanije, piše CNN.

Alex Potter, analitičar iz kompanije Piper Sandler, podigao je svoju procjenu vrijednosti Teslinih akcija na 928 dolara, što je 199 dolara više od njegove prethodne procjene. On smatra da su zanemareni poslovi kompanije, koji su u sjeni automobila, zapravo budućnost Tesle, a oni trenutno donose šest posto ukupne zarade.

“Lako je zaboraviti da Tesla prodaje baterije i proizvode za solarnu energiju. Ovo tržište je dovoljno veliko da napravi promjenu i dovoljno značajno da nadmaši automobilski odsjek kompanije”, napisao je Potter.

Tesla pojačava proizvodnju solarnih ploča koje više liče na crijep nego na tradicionalne solarne ploče koje mnogi smatraju nezgrapnim. Osim toga, oni prodaju velike baterije poznate pod nazivom Powerwall koje mogu čuvati višak električne energije koju solarne ploče stvore tokom dana.

Potter tvrdi da Teslin biznis sa solarnim pločama i baterijama može dostići zaradu od 80 milijardi dolara godišnje do 2030., a samo prošle godine donio je kompaniji prihod od 1,6 milijardi dolara, dok je od prodaje automobila dobila 18,5 milijardi.

Analitičar je uvjeren da će mnogi kupci ovih solarnih ploča i baterija biti vlasnici Teslinih automobila koji će željeti puniti svoja vozila pomoću njih, iako ploče i baterije nisu jeftine i ne predstavljaju uštedu.

“Ovo se već pokazalo u automobilskoj industriji, gdje su se kupci odlučivali za električne automobile, iako su za njih morali izdvojiti veće svote nego za klasične, a u godinama koje dolaze Tesla će dostići uspjeh u području stvaranja energije i u području njenog čuvanja”, tvrdi Potter.

Dionice Tesle, čija je vrijednost znatno narasla u posljednjih osam mjeseci, ponovo su skočile za više od pet posto. Njihova vrijednost se udvostručila početkom ove godine, a u odnosu na juni 2019. godine, one su vrednije čak četiri puta.

Izvor: Klix.ba

Related posts