Zbog selfija od 2011. godine u svijetu poginulo 259 osoba

Želja za ekstremnim selfijima je rezultirala s 259 smrtnih slučajeva zabilježenih u periodu 2011. do 2017. godine, pokazali su podaci ovogodišnjeg istraživanja.

Istraživači Američke nacionalne medicinske biblioteke preporučuju uspostavljanje zona zabrane pravljenja selfie fotografija na opasnim mjestima kako bi se smanjio broj tragedija.

Ta mjesta uključuju vrhove planina, visoke zgrade i jezera, gdje je zabilježeno najviše smrtnih slučajeva. Utapanja, nesreće pri transportu i padovi su naučestaliji uzroci smrti. Također, u svijetu ima dosta smrtnih slučajeva koji se povezuju sa životinjama, strujom, vatrom i oružjem.

U julu ove godine je 19-godišnji Gavin Zimmerman pao i poginuo dok je pravio selfie na stijeni u Australiji. Tomer Frankfurter je poginuo u Nacionalnom parku Yosemite u Californiji u septembru nakon što je pao u provaliju duboku 250 metara pokušavajući napraviti selfie. Najviše smrtnih slučajeva zbog fotografisanja zabilježeno je u Indiji, Rusiji, SAD-u i Pakistanu, a radi se o 72,5 posto muškaraca. Podaci pokazuju da je broj smrtnih slučajeva u porastu.

Godine 2011. je poginulo troje ljudi, ali se taj broj do 2016. godine povećao na 98, dok je 2017. godine iznosio 93.

Istraživači upozoravaju da je broj smrtnih slučajeva vjerovatno i veći jer se selfie ne navodi kao uzrok smrti.

Related posts