Zbog bijele kuge BiH u prosjeku godišnje izgubi jedan manji grad

Prema podacima Agencije za statistiku BiH vidljivo je da naša zemlja zbog bijele kuge, odnosno sve manje djece a sve više umrlih, u prosjeku godišnje izgubi populaciju jednog manjeg grada.

Naime, samo u prvih devet mjeseci 2017. godine u BiH je umrlo 5.721 osoba više nego što je bilo rođenih. Riječ je o velikom porastu u odnosu na isti period 2016. godine kada je taj broj iznosio 4.988.

Ukoliko se uzme u obzir da u ovaj godišnji gubitak stanovništva nisu uračunate osobe koje napuštaju BiH u potrazi za poslom, onda je jasno da je dugoročno za državu BiH depopulacija najveći problem kojem se treba posvetiti.

Ipak, vladajuće strukture to još uvijek nisu prepoznale. Porodiljske naknade su i dalje niske, roditelji sa troje i četvero djece nemaju skoro nikakve beneficije, a Bosni i Hercegovini generalno nedostaju strateški dokumenti u ovoj oblasti.

Prirodni priraštaj u BiH konstantno je negativan još od 2009. godine, upozorio je nedavno demograf Hasan Zolić, te dodao da na to utiče upravo i iseljavanje stanovništva.

“Odlaze nam svi naraštaji, i oni od 15 godina i oni od 40 godina. To negativno djeluje na natalitet”, naveo je Zolić.

Dodatni problem predstavlja i broj razvedenih brakova u BiH. U prvih devet mjeseci 2017. godine u BiH se razveo 1.391 bračni par, što je povećanje od čak 6,92 posto u odnosu na isti period 2016. godine.

Demografske procjene pokazuju da će BiH do 2050. godine imati oko 740.000 stanovnika manje nego danas, što predstavlja oko 20 posto ukupne populacije.

Related posts