Završena 47. Una regata: Najveća vodena karavana

Sinoć je na malim otocima u Bosanskoj Krupi završena 47. internacionalna turistička Una regata, koja je i ove godine organizovana pod upravom Nacionalnog parka Una. Inače, Unska regata postoji duže od 50 godina, održava se svake godine, nekoliko ratnih je preskočeno, ali čak i u najgorim uslovima, po kiši i nevremenu, ona ide dalje.

Tona dobre zabave i oko hiljadu učesnika na 47. internacionalnoj Una regati kvalificirali su je u jednu od najboljih vodenih karavana, regata na Uni, do sada.

Prekjučer su rafteri vozili najatraktivniju i najopasniju od tri dionice, radi se o dijelu kroz Nacionalni park, od Štrbačkog buka do grada Bihaća. Prva etapa je ona od starta u Martinbrodu do Štrbačkog buka, a posljednja je jučer plovljena od Bihaća do Bosanske Krupe kroz predivni kanjon Une.

Veliki broj posjetitelja i turista dočekao je u petak navečer i uplovljavanje regate u grad Bihać, gdje su istovremeno održani 21. tradicionalni skokovi sa platforme gradskog mosta, ali i skokovi sa zračnog jastuka – Blobbing takmičenje – Gradsko kupalište Beton.

Raspoloženje je bilo odlično, sve dok se ogromne količine kiše nisu sručile na grad Bihać. Nakon strahovitih pljuskova, sve se vratilo u normalu, a plus je stiglo i prijeko potrebno osvježenje.

U Bihaću su rafteri imali priliku da se odmore na kampu na gradskoj otoci uz kuhana jela i logorske vatre, ali i koncert Alena Islamovića i Halida Bešlića, a sinoć i uz završnu zabavu u Bosanskoj Krupi – koncert Zabranjenog pušenja, gdje su se rafteri pozdravili i dogovorili da se i iduće godine ponovo nađu na regati.

Una regata je manifestacija s dugom tradicijom i od velikog značaja za Bihać i Unsko-sanski kanton, a ove godine vraćen joj je nekadašnji sjaj. Dokaz tome je i veliki broj učesnika koji, prema riječima Amarilda Mulića, direktora Nacionalnog parka Una, nije viđen skoro dvije decenije.

– Ovogodišnja regata je vrlo dobro medijski popraćena, ali isto tako i kada je u pitanju brojnost ne samo učesnika već svih onih koji dolaze u kampove Una regate. Nakon treće, završne etape od Bihaća do Bosanske Krupe, mi ćemo rezimirati i napraviti finalnu analizu, ali već sada možemo slobodno kazati da je ovo najuspješnije i najbolje organizirana Una regata i najmasovnija i po broju učesnika i po broju posjetilaca u posljednjih 18 godina, kaže Mulić.

Ove godine, pored kulturno-zabavnih i animacijskog programa, koji su održavani u kampovima, dodatno je podignuta ljestvica kvalitete i samog sadržaja programa Una regate.

Nacionalni park Una je u saradnji s Bike-tourom iz Lukavca organizirao biciklijadu pod nazivom “Stazama bosanskih kraljeva”, na kojoj je učestvovalo oko 50 biciklista iz cijele Bosne i Hercegovine.

Subotnja biciklistička grupa kretala se paralelno sa vodenom karavanom, čineći jedinstvenom turističku ponudu u USK-u.

– Dakle, imamo kuriozitet da ove godine imamo dvije regate: jednu koja plovi rijekom Unom i drugu koja je prati od etape do etape, šumskim stazama i putevima gdje nije moguće ići putevima i stazama, čime želimo da uvežemo turističku ponudu ne samo Unsko-sanskog kantona već i cijele Bosne i Hercegovine, napominje Mulić.

Zahvaljujući lijepom vremenu, kakvo nije zapamćeno zadnjih 10 godina u vrijeme održavanja vodene karavane, ovogodišnja regata je bila među najvećim ikad. Kratki ali jaki pljuskovi u Bihaću samo su dali čar druženju u prirodi. Također, Nacionalni park Una bilježi rekordan broj turističkih posjeta u ovoj godini. Broj ulaznica i noćenja u Bihaću povećan je za 30 posto. Uz oživljavanje unske pruge i kroz nekoliko godina kada se izgradi i bihaćki aerodrom, turizam u Bihaću mogao bi doživjeti ubrzan rast.

Izvor: usn-novost

 

Related posts