Završen sastanak SDA-a i HDZ-a: Nastavljamo se dogovarati, ali daleko smo od dogovora

Delegacija SDA, s predsjednikom Bakirom Izetbegovićem na čelu, bila je na sastanku sa HDZ-ovom delegacijom koju predvodi Dragan Čović. Nakon održanog sastanka u Domu HDZ-a obratili su se medijima.

Dragan Čović ovom prilikom kazao je da prije svega zahvaljuje Bakiru Izetbegoviću i kolegama iz SDA što su bili gosti u Domu HDZ-a.

– Sastanak je održan kako bismo pronašli rješenje kojim bi se stvorila jedna stabilnost odnosa u BiH u mjeri u kojoj dvije stranke koje, možemo reći, predvode dva naroda, ali i znače nešto posebno na političkoj sceni u BiH, mogu nešto zajedno činiti. Današnji razgovori su počeli s problemima koje imamo kao prepoznate u gradu Mostaru. Sastanak je pokazao da zajedno možemo napraviti jedan iskorak i pokušati tražiti neka trajna rješenja. Konkretno, ovdje je bilo govora i o izbornom procesu u gradu Mostaru, mislim da će izbori biti održani, sada moramo pokušati doći do rješenja u parlamentarnoj proceduri – istakao je Čović. 

Strateška pitanja

Dodaje da se govorilo i o problemima u Uborku.

– Kroz raspravu smo zamolili predstavnike jedne i druge političke opcije u Mostaru da napravimo neku zajedničku izjavu, gdje bismo s viših razina vlasti i s drugim finansijskim institucijama, domaćim ili međunarodnim, napravili jedno sistematsko rješenje kojim bi se okončao problem otpada u Mostaru. Dalje smo razgovarali o našim političkim odnosima u državi, jačanju našeg povjerenja. Osobno sam istakao da stabilnost počiva na povjerenju koje će se prepoznati kroz izborni proces koji je do sada više puta naglašavan. Da jedan narod drugome ne bira predstavnike, odnosno da imamo legitimne predstavnike konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti – kazao je Čović.

Pojasnio je da zastoje trenutno imamo na svim nivoima vlasti te da žele zajedničkim doprinosom što prije uspostaviti bolje funkcioniranje vlasti na nivou BiH.

– Tu smo pokazali jednu razinu partnerstva u traženju rješenja. Naravno, dolaze krize koje su izvor političkog dešavanja, kakve sada imamo. Sada je problem i migrantski proces. Žurno moramo imati sjednicu Vijeća ministara. Evidentno je da cijela EU ima jasne poglede kako se prema tom problemu migrantske krize postaviti. U svakom slučaju, dogovorili smo se da dalje nastavimo razgovarati, da je dosta stavova približeno, ali u konačnici daleko smo od toga da možemo kazati da smo strateška pitanja usaglasili. HDZ-u je prioritet da se uspostavi izborno zakondavstvo. Ali opće opredjeljenje za lokalne izbore je da osiguramo maksimalan standard u održavanju tih izbora i da Mostar mora imati izbore – naglašava Čović.

Prestanak blokade

Prisutnima se obratio i Bakir Izetbegović, koji je istakao detalje sastanka u prostorijama SDA.

– Prije ovog sastanka gospodin Zvizdić, Novalić i ja uz nešto ministara iz Federalne vlade i direktora javnih preduzeća iz redova SDA imali smo jedan temeljit sastanak s političkim predstavnicima Mostara i Hercegovine u prostorijama SDA. Analizirali smo političku situaciju i odgovore stranke na nju,  ali smo se zatim fokusirali na ubrzanu izgradnju u Hercegovini i otvaranje radnih mjesta. Mislim da smo organzovali jedan dobar sastanak koji će dati rezultate. Danas sa HDZ–om nismo riješili strateške stvari, nisam optimista da to možemo riješiti, jer valja uskladiti uloge Ustavnog suda, Suda za ljudska prava u Strazburu i težnje HDZ-a i HNS-a, naša gledanja, ali i ljevičarska gledanja, tu formulu nije lako naći, ali nije nemoguće – naveo je Izetbegović

Dodao je da je s Radončićem i Komšićem razgovarao o tome ima li smisla nastavljati sastanke.

– Oni su rekli da se treba nastaviti i da se može doći do rješenja. Ja mislim da se HDZ i SDA trebaju uporno nalaziti i razgovarati i, prije svega, imati zajednički odgovor na ovu blokadu i krizu koja nanovo preživljava u BiH. Tu zaista postoji partnerstvo da se amortizuju udari krize. Kada je u pitanju Ustavni sud, također jednako gledamo na te odluke, moraju se ispoštovati one najbitnije, po prioritetima, a pogledu sastava samog suda ne vidimo jednako stvari, ustvari HDZ smatra da strane sudije trebaju biti zamijenjene domaćima. I SDA gleda tako, samo je u pitanju stvar tempa kada ćemo to uraditi. U ovom času smatramo da se to ne može uraditi naprečac. Smatramo da tu stvar treba rješavati kroz pregovore, dogovore, razgovore nakon prestanka blokade i implementacije 14 prioriteta koje je postavila Evropska komisija i tu smo se složili. Vrijeme je da Vijeće ministara krene s intenzivnim radom na 14 prioriteta koje je postavila Evropska komisija – istakao je Izetbegović.

On se dotakao i izbora u Mostaru i naveo da tu postoje pomaci.

– Kada su izbori u Mostaru u pitanju, ima izvjesnih pomaka na lokalnom nivou, dakle po pitanju izbora vijećnika SDA i HDZ su približili stavove. SDA insistira na statutu i oni će nastaviti s dogovorima, da bi do kraja mjeseca trebao biti neki pomak postignut. Po pitanju migranteke krize vidimo da talas kreće od Grčke ka Evropi, da će se i BiH naći na udaru. Smatramo da se treba sistematski zabaviti tim pitanjem i dati potporu Vijeću ministara, osobito Ministarstvu sigurnosti, iznaći potrebna sredstva i brzo donositi odluke kako bismo zaštitili našu granicu i da ne bismo doživjeli haos koji može nastati ako se ne bude brzo radilo – zaključio je Izetbegović.

Urediti odnose

Izetbegović je kazao da Ministarstvo zaista ulaže napore i ministar lično, ali da ne može sam i s malim finansijskim sredstvima. Svi se trebaju uključiti.

– I konačno, kod deponije Uborak u Mostaru, mislim da smo tu postigli neke dogovore da se ubrzano i sistematski radi i da se svi uključe. To je, prije svega, gradski, kantonalni problem, ali i Vlada Federacije BiH će uraditi svoj dio posla. Trebaju se svi uključiti i organizacioni i finansijski – istakao je Izetbegović. 

Na pitanje novinara je li novi val migranata moguć, na koji će se način reagirati te hoće li biti raspoređena vojska, kao i kako možemo zaštititi granicu, Bakir Izetbegović istakao je da je potrebna, prije svega, operativna sjednica Vijeća ministara. 

– To je problem s kojim se ne sreće samo BiH. Vidimo kako to drugi rješavaju. Ne treba izmišljati toplu vodu. Hrvatska će vjerovatno izvesti vojsku i zadržati migrante u BiH. Mi trebamo reagirati na sličan način. Imamo vojsku, trebamo povećati broj policajaca na granicama. Ne može jedan policajac pokrivati desetine kilometara granice kao što je to u ovom trenutku slučaj. Sve to traži finansijsku potporu i brze odluke – kazao je Izetbegović.  

Između ostalog, upitan je kako komentira izbor za Denisa Šulića za potpredsjednika Narodne skupštine RS, a kadar je SNSD-a. Uzvraća li SNSD ovim udarac zbog neimenovanja Božovića i je li on legitiman, legalan predstavnik Bošnjaka ili je ovo SNSD-ova igra da opet ima sve konce u svojim rukama.  

– SNSD odavno u RS ima sve konce u svojim rukama. Tamo SNSD bira i srpske i bošnjačke i hrvatske predstavnike i u isto vrijeme nama dijeli lekcije kako mi trebamo urediti odnose u Federaciji. Prema tome, mislim da je to samo na liniji ranijih politika, ništa novo i ništa neobično – kazao je Izetbegović. 

Dragana Čovića pitali su u vezi s rekonstrukcijom federalnog nivoa vlasti.

– Što se tiče Federalne vlade, mi imamo svoj stav koji smo davno prezentirali kolegama iz SDA i uopće javnosti. Mi se danas nalazimo u poziciji da danas nismo stigli o tome pričati da usuglasimo reorganizaciju Vlade FBiH. Čini mi se da tu nismo uopće daleko, da se može naći zajednički sadržitelj vrlo brzo, ali to onda znači vrlo brzo izmjenu zakona koji se tiču Vlade FBiH, odnosno resornih ministarstva u Parlamentu. Ali, neovisno o tome, mi moramo imati vrlo jasno partnerstvo koje će biti bazirano na povjerenju, a to povjerenje smo vidjeli kod ključnih strateških stvari između dvije stranke i dvije politike.  Do tog vremena mi smo stava da nam apsolutno ne pada na pamet da ulazimo u kalkulacije i čak s nekim novim strukturama političkih stranaka s kojim nemamo nikakvu komunikaciju, čak imamo vrlo lošu komunikaciju, kao dio nekog partnerstva, kako god ga zvali, što znači da čekamo vrijeme kad ćemo se usuglasiti o vitalnim stvarima. Da kažemo partneri smo, idemo to raditi – kazao je Čović. 

Izborna pravila

Odgovarajući na pitanje novinara hoće li u Kantonalnom odboru Novo Sarajevo biti organizirano povjereništvo za ovaj slučaj, Izetbegović je rekao:

– Mi takvu stvar nismo uzeli ozbiljno u razmatranje. Izbori su održani u skladu s izbornim pravilima. Imamo neke žalbe gospodina Efendića i bit će razmotrene i ja ne cijenim da to ima neke šanse da cijeli proces dovede u pitanje.

Jedan od novinara kazao je da je Mladen Ivanić, bivši srpski član Predsjedništva, rekao da su početkom mandata on i Izetbegović dogovorili da obiđu mjesta gdje su stradali Srbi, Bošnjaci i Hrvati. Izetbegović je odgovorio da je to bila njegova ideja.

– Šteta što nije provedena. Ja sam tražio da se krene od Sarajeva, da obiđemo spomenik ubijenoj djeci. To je nesporazum između mene i Ivanića, detalja se ne sjećam. Sve bi moralo biti recipročno. Trebali smo obići i Kazane, gdje su stradali Srbi – odgovorio je Izetbegović.

Novinari su pitali Čovića i šta je s Izbornim zakonom.

– Ja još vjerujem da smo mi u mogućnosti napraviti, da imamo legitimno predstavljanje naroda na svim razinama vlasti. Ja još držim do toga i današnji razgovori me vuku ka tome. Moguće da sam jako naivan – rekao je Čović.

Što se tiče formiranja vlasti, Čović je rekao:

– Sutra imamo mogućnost da se napravi sjednica Vijeća ministara, da se prevaziđe migranta kriza, tu je finansiranje za naredna tri mjeseca… Kasnimo, a život ne smije stati. Tražimo odgovore, ušli smo u vlast, dolaze nova iskušenja. Nismo se bavili koronavirusom, kako regirati… Druge ozbiljne zemlje su se sustavno organizirale. Tako da smo opredjeljenja da tražimo zajednička rješenja – pojasnio je Čović.

Na pitanje novinara jesu li im odnosi OK, Čović i Izetbegović su uglas kazali: „Sasvim OK.“

– Najvažnije je da imamo zajedničku želju, da ubrzamo reforme i procese, obnovu ekonomije – zaključio je Izetbegović.

Izvor: Avaz.ba

Related posts