ZASTUPNIK PREKINUO TRUMPOV GOVOR I OPTUŽIO GA ZA RASIZAM

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je u Virginiji bio prekinut tokom govora koji su bojkotirali crni zastupnici te savezne države nakon optužbi za rasizam iznesenih protiv njega.

Trump je govor održao u prigodi 400. godišnjice Opće skupštine u Jamestownu, gdje je bila prva stalna britanska kolonija na američkom kontinentu.

Poruke Trumpu: “Vrati se svojoj korupciji”, “Protjeraj mržnju”

Demokratski zastupnik iz Virginije Ibraheem Samirah nakratko je prekinuo njegov govor istaknuvši nekoliko poruka na kojima je pisalo “Protjeraj mržnju”, “Okupi moju porodicu” i “Vrati se svojoj korupciji”.

Poruke su smjerale na borbu koju predsjednik uporno vodi protiv ilegalne imigracije i na njegove nedavne izjave u kojima je četiri demokratske zastupnice, pripadnice manjina, pozvao da se “vrate” u zemlje iz kojih su došle.

– Predsjednik Donald Trump, promicatelj govora mržnje i otrovnih politika, došao je na proslavu demokratskih vrijednosti koje nisu njegove – piše u saopćenju koje je mladi zastupnik, sin palestinskih izbjeglica, objavio na Twitteru.

Članovi parlamentarne skupine crnih zastupnika Virginije bojkotirali su proslavuSamiraha, kojeg je dio publike izviždao, zaštitari su brzo i neupadljivo udaljili sa skupa, nakon čega je predsjednik nastavio svoj govor ne spominjući izgred.

Članovi parlamentarne skupine crnih zastupnika Virginije bojkotirali su proslavu tog povijesnog događaja zbog dolaska Donalda Trumpa.

– Predsjednikov dolazak se kosi s načelima koja zagovara skupina – piše u saopćenju skupine crnih zastupnika Virginije.

Skupina usto kritizira Trumpove “ponižavajuće komentare” o oporbenim zastupnicima jer njegove “politike nanose štetu zajednicama na rubu društva”, kao i njegovu “rasističku i ksenofobnu retoriku”.

Republikanski milijarder je na meti novih optužbi za rasizam u Sjedinjenim Državama nakon oštrih napada posljednjih dana na jednog crnog zastupnika i njegovu izbornu jedinicu Baltimore te na pastora Ala Sharptona, istaknutog borca za prava crnaca.

Related posts