Zastupnici SNSD-a i HDZ-a napustili sjednicu Parlamenta BiH

Zastupnici SNSD-a i stranaka okupljenih oko ove partije, kao i čalnovi HDZ-a BiH, napustili su sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta BiH nakon što je većinom glasova na dnevni red uvrštena tačka o prestanku mandata članova Centralne izborne komisije BiH. 

Prethodno je zastupnica SNSD-a Snježana Novaković-Bursać u nastavku 7. redovne sjednice ovog doma kazala da, što se tiče predloženog materijala, ne može suditi je li članovima istekao mandat u CIK-u.

– Pod dva i pod pretpostavkom da je njima istekao mandat. Naime, Izborni zakon BiH tvrdi da su članovi još u mandatu. Tačnije, prema Zakonu, članovima se produžava mandat ukoliko smo u izbornom periodu, a period traje do potvrđivanje izbora, a mi nemamo potvrđene izborne rezultate. Stoga, članovi su u mandatu po ovom osnovu, oni su u mandatu i po osnovu toga što se članovi CIK-a u mandatu dok se ne izaberu novi članovi. Da sve ovo zanemarimo, mi ne znamo ni ko su ovi ljudi koji su predloženi za nove članove CIK-a, a za jednog predloženog člana pouzdano znamo da je u PDP-u – poručila je Novaković-Bursać

S ispravkom krivog navoda javio se zastupnik Branislav Borenović (PDP), ustvrdivši da predloženi član nije dio PDP-a.

– Molim vas da ne iznosite neprovjerene informacije – kazao je Borenović.

Zastupnik Srpskog kluba Nenad Stevandić okrivio je Stranku demokratske akcije da se „previše igra ovom državom i ovim parlamentom“.

– Igrate se novih koalicija pa sad sa zastupnicima SDS-a pokušavate da stvorite većinu u CIK-u. Pokušavate prevarite svoje dosadašnje koalicione partnere u Savjetu ministara. Mi u tome ne možemo učestvovati – istakao je Stevandić.

Zastupnica SBB-a Edita Đapo ovom prilikom podsjetila je zastupnike „da smo svi mi isticali da se ne slažemo s ovim sazivom CIK-a“.

– Međutim, smatram da ovo nije način ozdravljenja ove institucije, mi iz SBB-a borimo se da imamo nezavisan CIK. Ne mogu podržati odluku u kojoj nam se daju samo imena, ja ne znam ko su ti ljudi. Očekivali smo da ćemo uz listu dobiti i bodove i biografije – kazala je Đapo.

Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović kazao je da ne vjeruje da će se ova odluka uopće staviti na glasanje.  

– Nadam se da neće biti dopune dnevnog reda, mi ništa ne znamo o ovim kandidatima i predlažem da se povuče ova inicijativa – kazao je Lovrinović.

Zastupnica SNSD-a Sanja Vulić poručila je da sad tek vidi zbog čega koalicija sa SDA ne funkcionira.

– Jasno je da vi želite kontrolu nad CIK-om – naglasila je Vulić.

Zastupnik HDZ-a BiH Predrag Kožul kazao je da se ovim prijedlogom produbljuje politička kriza u BiH.

– Ako smo odgovorni, onda nećemo produbljivati krizu. Znam da postoje problem unutar vladajuće većine, ali treba to prevazići i pozivam Parlament na odgovornost – istakao je Kožul.

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Nebojša Radmanović istakao je da ne sumnja da predlagači ove tačke znaju da rade protiv Zakona.

– Ovo nije politička kriza, ovo je mnogo vise. Sad nije jasno zašto nije prihvaćeno da ne držimo ovu sjednicu. Ukoliko ćete produbljivati krizu, onda ćete to raditi bez nas, mi nećemo glasati za ovaj prijedlog. Nećemo glasati uopće – naglasio je Radmanović.

Dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZ BiH) istakla je da je uvjerena da je ovaj prijedlog protuzakonit.

– Iz svega je vidljivo da je ovo prijedlog SDA, predložen od zastupnika Dragana Mektića. Sve što ste naumili, možete završiti u ovom domu. Ovo nije samo politička kriza, već upitnost budućnosti BiH. Želim reći SDA da su oni odgovorni za ovaj prijedlog. U budućim procesima ne računajte na HDZ BiH i mi ne želimo u ovom učestvovati. Ukoliko se nastavi, mi ćemo napustiti ovu sjednicu i dalje odlučiti o svom djelovanju – naglasila je Krišto.

Prijedlog izmjena i dopuna dnevnog reda koju je predložio zastupnik Dragan Mektić dobio je 25 glasova i postoji opća i entitetska većina. Prijedlog zastupnika Begića dobio je 24 glasa za i za ovaj prijedlog ima i opću i entitetsku većinu.

Izvor: Avaz.ba

Related posts