Zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona

U Bihaću je danas zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Na 63. sjednici premijer Husein Rošić i resorni ministri prihvatili su inicijativu za povratak i održivost povratka kroz obnovu putne infrastrukture na području naselja: Orašac, Kulen Vakuf i Martin Brod.
Salih Mesić ministar zdravstva i socijalne politike zadužen je da Inicijativu uputi Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

– Na zajedničkoj sjednici vlada Kantona i Federacije BiH, održanoj u Bihaću mi smo dogovorili da kandidujemo projekte od značaja za poboljšanje stanja povratnika i interno raseljenih osoba. Za održivost povratka povratničkih naselja u blizini Nacionalnog parka Una, jako je bitno ulaganje u obnovu putne infrastrukture. Ova inicijativa podrazumijeva asfaltiranje dionice puta Kulen Vakuf-Martin Brod u dužini od četiri kilometra te putnog pravca od Orašca do Štrbačkog buka i očekujemo da će Vlada F BiH podržati nas u ovom projektu, kazao je premijer Rošić.

Vlada Kantona razmatrala je danas i izvještaje o radu kantonalnih institucija iz oblasti kulture te izvještaje o radu Veterinarskog zavoda USK i Komisije za koncesije.

Pohvaljen je godišnji izvještaj o radu Veterinarskog zavoda, koji i dalje prednjači kao najbolja ustanova u toj branši na području F BiH i pozitivno posluje. Prilikom razmatranja izvještaja Komisije za koncesije konstatovano je da se ova oblast uvodi u zakonske okvire, a nakon izmjena Zakona o koncesijama, očekuje se da će broj koncesionih ugovora biti daleko veći a samim tim i prihodi koji se najvećim dijelom raspoređuju općinama na čijem se prostoru nalazi koncesiono dobro.

Related posts