Zakon o studentskom standardu popraviće status krajiških studenata

Krajiški studenti nadaju se boljem statusu nakon stupanja na snagu novog zakona o studentskom standardu u Unsko-sanskom kantonu.

Zakon o studentskom standardu trebao bi poboljšati status krajiških studenata Univerziteta u Bihaću, ali i onih koji studiraju na drugim univerzitetima u BiH.

– Prava studenata koja su uređena ovim Zakonom su prava na stipendiju, prava na studentske kredite, stipendiranje za izuzetno nadarene studente, zdravstveno osiguranje, kazala je Albijana Trnavci, sekretar Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

U izradi Prijedloga ovog Zakona učestvovali su i studenti, čije organizacije bi sada na raspolaganje trebale dobiti značajnija finansijska sredstva. Naime, do sada je je Unija studenata Univerziteta u Bihaću godišnje raspolagala sa 5 hiljada KM, dok bi im prema novom Zakonu pripalo 1% Budžeta Univerziteta, odnosno 90 do 120 hiljada KM godišnje.

– Nama kao predstavničkom tijelu studenata to znači mnogo, jer ćemo moći da isfinanciramo svoje obaveze koje imamo, a devetinu Budžeta ćemo usmjeriti na direktno financiranje projekata studenata Univerziteta u Bihaću, rekao je Dino Felić, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Bihaću.

Dok sa neizvješnošću čekaju stabilizaciju političkih odnosa unutar Skupštine USK i usvajanje ovoga Zakona, studenti različitim inicijativama kroz Senat univerziteta aktivno i sami popravljaju vlastiti standard. Posljednje dvije inicijative ,”I kopija vrijedi” i “Omogućavanje polaganja ispita, neovisno o prenesenim predmetima iz prethodnog semestra” idu u korist studentima Univerziteta u Bihaću.

federalna.ba

Related posts