Zahtjevni poslodavci u BiH: Traže se konobari s diplomama, cvjećari “programeri”, recepcioneri “knjigovođe”…

Iako BiH manjka visokoobrazovanog kadra, poslodavci često traže prekvalificirane radnike i u oglasima za posao navode uvjete koji se teško mogu ispuniti.

O tome svjedoče i oglasi na portalima koji se bave posredovanjem u zapošljavanju.

– Ono na što imam primjedbu je stručna sprema. Tu ima nelogičnosti, ali mi ništa ne možemo poduzeti. Traže se komercijalisti s visokom stručnom spremom, a, po mom mišljenju, oni trebaju imati srednju. U 90 posto slučajeva traži se iskustvo. Zbog hiperprodukcije kadrova VSS, došli smo u situaciju da se traži prekvalificirano osoblje – kazala je Aida Zejčirović, direktorica portala “BoljiPosao.com” za EuroBlic.

Uz prekvalificirane radnike, nije neobično da poslodavci traže jednog radnika koji će za njih obavljati više različitih poslova i sve to za jednu mizernu plaću.

– Recepcioner koji treba poznavati knjigovodstvo, konobar sa srednjom školom ili fakultetom, prodavač u trgovini koji treba tražiti nove kupce – neki su od oglasa za posao s kojima se susreću nezaposlene osobe.

Pa se tako u jednom od oglasa traži recepcionar u hotelu koji treba biti spreman raditi kao ispomoć u restoranu, a u jednom oglasu je navedeno kako prodavaču u prodavaonici ne treba biti teško pomoći kolegama u zaprimanju robe i čišćenju.

U nekim slučajevima se od prodavača traži da, osim prodaje u trgovini, posjećuje kupce i traže nove, što je pak posao komercijalista. U jednom slučaju za rad u cvjećarnici tražili su radnika koji je, osim sposobnosti dekoriranja cvijeća, morao poznavati engleski jezik i rad na kompjuteru.

Related posts