Washington Post: Plaćenike koji formiraju paravojsku u BiH obučavali Rusi

Američki “Washington Post” objavio je tekst o utjecaju Rusije na zemlje Balkana optužujući je da pronalazi “mlade muškarce” koji vole oružje, finansira ih, obučava s borilačkim vještinama i omogućava igranje paravojnih igrica u šumama, a s ciljem narušavanja mira i demokratije.

Ugledni medij navodi kako su se ruski obavještajci i diplomate filtrirali kao treneri borilačkih vještina i obučavaju ljude širom Baltika, Balkana i Zapadne Evrope. Samo u Njemačkoj ima 60 takvih klubova, a ne zna im se broj u Latviji i Estoniji. U borilačkim klubovima uče ih kako da koriste tehnike “davljenja” i druge borbe rukama, potpuno otvoreno i bez problema. Tek su prošle godine latvijske vlasti izrazile sumnju da Rusi imaju veze s takmičenjima i vojno-taktičkim treninzima.

Podsjetili su kako su proširili i na Mađarsku kada ne navodni 76-godišnji neonacista upucao policajca. Kasnije je utvrđeno da je bio dio paravojne grupe koja je povezana s Rusijom. Ističu da su te grupe formirane u mirnim zemljama, za razliku od Bosne gdje “podržavaju separatističkog lidera Srba”.

Ipak, upozoravaju da su vojni plaćenici koje je trenirala Rusija, a koji formiraju paravojnu jedinicu u Bosni, mnogo ozbiljniji problem.

“Bivši ministar u BiH kazao je za The Guardian da je to dio veće promjene u međunarodnom poretku i da su Rusi odlučili iskoristiti svoj utjecaj na Balkanu kako bi ponovo pokrenuli sukobe u Bosni”, piše The Washington Post misleći na organizaciju “Srbska čast”.

Istakli su kako se na ovo svijet možda ne bi ni osvrtao da Rusija iza sebe već nema slučajeve formiranja paravojnih formacija i historiju zemlje koja dezinformacijama, korupcijom i drugim taktikama destabilizuje susjede. Podsjetili su kako je okupaciju Krima izveo “mali zeleni čovjek”, ruski vojnik koji je nosio neoznačenu uniformu, ali da su lokalni ljudi koji su iznenada postali separatisti u istočnoj Ukrajini, izašli iza paravojnog miljea koji je ranije trenirao u Sovjetskom savezu i učinio mogućim socijalizam u centralnoj Evropi 1945. godine.

“Bitno je jer taktiku koju Rusi testiraju na Ukrajini i Moldaviji pokušavaju provesti i na Zapadu”, upozoravaju.

Spomenuli su i slučaj na kojem i dana radi FBI-a a tiče se predsjedničke kampanje u SAD-u za koju se sumnja da je kompromitovana ruskim utjecajem, te da je Trump pobijedio zahvaljuju radnja ruskih obavještajnih agenata i predsjednika Vladimira Putina.

klix.ba

Related posts