Vučić: Gdje dođu Amerikanci i žele da investiraju to su dobri signali za zemlju i region

“Mini Šengen“ je ugaoni kamen za razvoj cijelog regiona, rekao Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas tokom obraćanja povodom posjete američke delegacije Beogradu da je njegova zemlja odškrinula vrata prijateljstva sa SAD.

–    Hvala predsjedniku SAD Donaldu Trampu (Trump) jer je imao dovoljno razumijevanja da nas sasluša, koji je želio da pokaže poštovanje za srpski narod i građane Srbije. Razgovori u Vašingtonu za nas nisu bili laki, ali svoje obaveze iz sporazuma ćemo ispunjavati – kazao je Vučić.

Tema dvodnevnih razgovora srpskih zvaničnika sa delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), koja je sinoć stigla u Beograd, su infrastrukturni i drugi projekti, koje bi mogao da finansira taj američki fond.

Vučić je potcrtao da je dolazak američke delegacije u Beograd potvrda da sastanak u Vašingtonu nije održan zbog izborne kampanje, kako su to neki tvrdili, već zbog ideje SAD da budu prisutnije u regionu.

Naveo je da je Srbija sve trgovinske odnose sa SAD na ugovoran način riješila 1881. godine te da od tada nije bilo ovako važnih sporazuma.

–    Naša ideja je da razvijamo ekonomske odnose partnerima na zapadnom Balkanu. Tamo gdje dođu Amerikanci i žele da investiraju to su dobri signali za zemlju i region. Ponosni smo što se u Beogradu otvara ova kancelarija – kazao je Vučić.

Naveo je da je siguran da Srbija može napraviti velike rezultate „sa našim američkim prijateljima“.

–    Ovo je dobar dan za Srbiju, zahvalan sam Trampu, Grenelu, Obrajanu, Pensu… Ovo je dobar posao za srpski narod, ali i za albanski. Za sve ljude koji žive s nama, a gradit ćemo puteve i pruge – rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na „mini Šengen“ kazavši da je to ugaoni kamen za ekonomski razvoj cijelog regiona.

–    To je otvaranje, pravljenje jedinstvenog tržišta, to je pravljenje bolje ekonomije, pravljenje boljeg života za ljude, ono o čemu smo maštali. To nije da li ćemo da mrzimo nekoga još 30 godina, idite da mrzite nekoga u svoju kuću, idemo da radimo posao – kazao je Vučić.

Kazao je da je Tramp prihvatio njegov poziv da posjeti Srbiju.

– Bio je veoma ljubazan, insistirao sam da dođe. Na njemu je, kad bude imao vremena – dodao je Vučić.

Istakao je da je ekonomija ključ za razvoj cijelog regiona.

– Vidim strah u očima onih političara koji žele da žive u prošlosti. Ja mislim da sam uspio iz toga da izađem – naveo je Vučić.

Izvor: Avaz.ba

Related posts