Vlada USK-a kreće u reformu zdravstva

Hajrudin Halilović, Sedžida Bajrović, Almir Lipovača, Ajdin Zulić i Adnan Krupić-članovi komisije koja će analizirati krajiško zdravstvo.

Krajiško zdravstvo nerijetko je poligon različitih afera, od višemjesečne uspostavljanja esencijalne liste, nedostatka osnovnih lijekova, pa i zavoja u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić, neposotojanja sala za operacije koje su izgorile u velikom požaru 2013.godine, štrajkova ljekara i medicinskog osoblja, pa do presude za krivično djelo bivšeg direktora ZZO USK. Još je davno trebalo krenuti sa reformom zdravstva u USK-a.

Analize će članovi Komisije najprije raditi u Zavodu zdravstvenog osiguranja USK-a, Zavodu za javno zdravstvo, zatim Lječilištu Gata, te primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti. Za početak razgovaraće sa pacijentima, udruženjima i organizacijama, kako bi se stekao uvid u stanje zdravstva u USK-a, ali i različitim udruženjima, kao i građanima u lokalnim zajednicama. Prvi cilj je iznalaženje načina da se liječenja van kantona smanje, te da se na taj način vrše uštede novca. Ipak treba imati na umu da Kantonalna bolnica u Bihaću nije opremljena za teže operacije, te da se pri uštedama ne smije ići na uštrb teških bolesnika.

Iz Komisije kažu da se značajne uštede mogu postići kontrolom propisanih lijekova kao i ujedinjenjem apoteka, ali i finansijskim osamostaljenjem nekih zdravstvenih ustanova, na primjer Lječilišta Gata. Prve rezultate analiza koje će provoditi ova komisija, možemo očekivati krajem godine.

Izvor:biscani.net

Related posts