Velika Kladuša: Azil za pse noćna mora za mještane

Azil za napuštene pse, koji je nedavno formiran na lokalitetu gradske deponije na Radića brdu, nadomak Velike Kladuše, vrlo brzo je postao noćna mora za mještane okolnih naselja.

Oni su prije nekoliko dana predali peticiju lokalnim vlastima sa zahtjevom da se azil izmjesti na drugu lokaciju, te da se pristupi sanaciji deponije koja je postala veliki ekološki problem.

Prema riječima Šefika Sadikovića, predsjednika Ekološkog društva “Bistra voda”, trenutno na ovom mjestu, u katastrofalnim uslovima, boravi oko hiljadu pasa lutalica.

“Problem je što pse svakodnevno kupe po gradskim ulicama i dovoze na prostor koji nije ograđen, tako da životinje slobodno lutaju po okolnim naseljima i predstavljaju opasnost po mještane, stoku i sitnije životinje. Postoji veliki rizik od širenja bjesnila i zaraznih bolesti”, kaže Sadiković.

Prema njegovim riječima, sve je veći broj građana Velike Kladuše, ali i drugih gradova koji dovoze i ostavljaju pse, čime se broj životinja konstantno povećava.

On dodaje kako udruženje kojem je na čelu takođe godinama bezuspješno upozorava lokalne vlasti na onečišćenje nekoliko potoka koji teku blizu deponije i potom se ulijevaju u rijeku Glinicu.

Inače, deponija na Radića brdu jedna je od brojnih na području USK koje se koriste za odlaganje smeća, a pritom ne posjeduje okolišnu niti upotrebnu dozvolu.

Predstavnici lokalnih vlasti ističu kako je sadašnja lokacija azila privremeno rješenje, te obećavaju kako će ovaj problem početi rješavati u narednom periodu. – pišu nezavisne.com

Related posts