Velika Kladuša među općinama sa najčešćom zloupotrebom identiteta uoči izbora

Više od 150 slučajeva nezakonitih prijava za glasanje iz inostranstva prijavljeno je Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

Glasnogovornica CIK-a BiH, Maksida Pirić za N1 je kazala da od ranije imaju sumnje u počinjena krivična djela kada su u pitanju registracije birača izvan BiH.

“Javljaju nam se birači, pojedine policijske uprave, Općinske izborne komisije da je došlo do zloupotrebe identiteta, odnosno falsifikovanje potpisa, zloupotrebe dokumenata, da je birače neko mimo njihove volje registrovao da glasaju putem pošte”, izjavila je Pirić.

Ona je nabrojala i općine u BiH u kojima su najčešće prijavljivani ovi slučajevi, a to su: Velika Kladuša, Modriča, Orašje, Domaljevac-Šamac i Derventa.

Za predstojeće Opće izbore više od 77.000 birača registrovano je za glasanje putem pošte što je najveći broj do sada na izborima u BiH.

Ranije je i koalicija Pod lupom poručila da je zabilježila veći broj prijava građana o zloupotrebi njihovih ličnih podataka u svrhu prijava za glasanje van BiH.

Oni su pozvali CIK da javno objavi birački popis građana i građanki registrovanih za glasanje putem pošte u štom kraćem roku, uz zaštitu ličnih podataka, ali uz navođenje imena i prezimena, mjesta glasanja i države u kojoj su prijavljeni za glasanje putem pošte.

Related posts