Usvojene dopune Zakona o policijskim službenicima u PDFBiH

Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH usvojen je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Zakon je odobren bez rasprave i po skraćenom postupku.
Ovaj prijedlog usvajan je u svojevrsnom paketu, zajedno sa Prijedlogom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u kojem je navedeno da se uslovi penzionisanja za policijske službenike definiraju u Zakonu o policijskim službenicima FBiH.

S obzirom na to da Vlada FBiH nije pristala da policijski službenici uđu u zakon o PIO kao posebna kategorija i da se njihova penzija obračunava na poseban način, usaglašeno je da se policija tretira kroz dopune Zakona o policijskim službenicima, čime se policajcima nudi obračun penzija na osnovu najpovoljnijeg petogodišnjeg prosjeka.

Po tom prosjeku i simulaciji koju je uradio Fond PIO policajac sa platom od 1.475 KM imao bi penziju u iznosu od 991,17 KM. Penzija za viši čin policijskog službenika, čija je plata 1.946 KM, iznosila bi 1.307 KM, a 1.894 KM bila bi penzija onoga sa najvišim činom, koji ima platu otprilike 2.800 KM.

Da bi i ovaj zakon, poput Zakona o PIO-u stuio na snagu potrebno je da ga sutra potvrdi i Dom naroda Parlamenta FBiH.

klix.ba

Related posts