USK: Proizvodnja mlijeka u porastu

Da nije sve crno u našoj zemlji pokazuje naredna priča. Dok proizvodnja mlijeka u EU opada, u BiH je u porastu, što je ohrabrujuće, ali i poziv vlastima da se ovaj vid proizvodnje dodatno stimuliše. Kupcima u našoj zemlji, ali i šire, uskoro će biti ponuđeni novi proizvodi firmi iz USK. Radi se o maslacu koje će na tržište izbaciti bihaćka mljekara Meggle i novom pakovanju mlijeka sanske mljekare Čapljanka.

Zbog niske otkupne cijene, proizvodnja mlijeka u zemljama Evropske unije je u blagom padu. S druge strane, iako rade u teškim uslovima, farmeri u BiH proizveli su ove godine mlijeka više nego prošle.

Za prvih devet mjeseci ove godine bihaćka Mljekara Meggle od svojih kooperanata je otkupila 2.150.000 litara mlijeka, što je za 6, 5 % više nego prošle, što je ohrabrujuće, ako se uzmu u obzir negativna kretanja koja prate ovaj vid proizvodnje u EU, rekao nam je Kemal Hrnjić – direktor Mljekare MEGGLE.

Kontinuiran pad proizvodnje mlijeka kod najvećih proizvođača u EU, dovela je do drastičnog porasta cijena maslaca na našem, ali na drugim tržištima. U bihaćkoj Mljekari Meggle uskoro će staviti u pogon prvu liniju ovog proizvoda, što je veliki uspjeh, s obzirom da u BiH gotovo nemamo proizvodnju maslaca.

Ulaganja u proizvodnju prisutna su i u sanskoj mljekari Čapljanka. Kupcima će uskoro biti ponuđeno novo pakovanje mlijeka, kazao nam je direktor Mljekare Muhamed Kamerić.

Novi projekti šansa su i za nova zapošljavanja. Bude li nam poljoprivreda strateška grana u pravom smislu riječi, a ne samo deklarativno, na biroima rada imali bi puno manje građana, a ovakvih priča bilo bi puno više. – piše rtvusk.

Related posts