USK: Ministri iz SBB-a podnijeli ostavke, ali nema većine da ih smijeni

Dvojica ministara Saveza za bolju budućnost (SSB) u Vladi Unsko-sanskog kantona ostat će i dalje na svojim pozicijama, budući da ne postoji većina u Skupštini USK koja bi mogla izglasati njihovu smjenu.
Muhamed Ramić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Jasmin Burnić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK, uprkos tome što su stavili svoj mandat na raspolaganje Skupštini USK, nastavit će obavljati svoje funkcije sve dok se ne formira većina koja će ih smijeniti.

Naime, na današnjoj sjednici Skupštine USK pokrenute su inicijative za njihovo razrješenje i imenovanje vršilaca dužnosti, no nije postojala većina koja bi to izglasala. Tako će Ramić i Burnić, htjeli ili ne htjeli, ostati na svojim ministarskim pozicijama.

Prošlog mjeseca SBB se povukao iz koalicije sa SDA u ovom kantonu te su njihovi poslanici u Skupštini USK prestali davati podršku Vladi USK. Od premijera Huseina Rošića (SDA) tražili su da razriješi dvojicu SBB-ovih ministara, a nakon što se to nije desilo, podnijeli su ostavke na funkcije. Da bi otišli sa ministarskih pozicija, Skupština USK to treba potvrditi.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić kazao je prije nekoliko dana u razgovoru za Klix.ba kako će SBB-ovi ministri u Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH za mjesec dana podnijeti ostavke. On je istakao da predsjednik SDA Bakir Izetbegović uporno i duže vrijeme javno traži od SBB-a da napusti vlast i da treba snositi političku odgovornost za posljedice toga.

Related posts