USK: Edukacija 80 osoba za metalsku industriju

Poticanje dijaloga o potrebi prilagođavanja obrazovnog sistema potrebama poslodavaca u Unsko-sanskom kantonu, kao i potreba unapređenja regulatornog okvira za nesmetano izvođenje praktične nastave, bio je cilj konferencije “Partnerstvo za zapošljavanje općine Bosanska Krupa, doprinosi razvoju radne snage u skladu sa potrebama metalske industrije”.

Ekspanzija

Aktivnostima koje se realizuju u okviru ovog projekta, finansiranog od EU i Međunarodne organizacije rada – ILO, osim Općine Bosanska Krupa značajnu podršku daje Plod Centar iz Bihaća, MSŠ „Safet Krupić“, Služba za zapošljavanje USK-a i firme koje su zajedno definirale potrebe lokalnog tržišta: ZAH, Bosankar, Krupa Kabine, ACMA Group i Novi Most.

– Imamo problem sa radnom snagom i to je osnovni razlog zbog čega smo se odlučili za ovaj projekt. U Centru BINOVA uskoro će početi edukacija, odnosno prekvalifikacija radne snage za potrebe metalne industrije na području Bosanske Krupe i USK-a i to je zaista nešto što nas raduje. Mislim da je to jedan od boljih načina da odgovorimo na zahtjeve poslodavaca kada je u pitanju potreba za radnom snagom, kazao je načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Centar će dobro doći srednjoškolcima strukovnih zanimanja, ali i ostalima koji se žele prekvalificirati. Naime, sve su izraženije potrebe za zanimanjima poput zavarivača, električara, vodoinstalatera, a prije svega CNC operatera. Tržište ih treba, naročito u Bosanskoj Krupi, gdje metalna industrija posljednjih godina doživljava potpunu ekspanziju. Zna to i profesor Hikmet Todorovac koji je jedan od inicijatora za obrazovanje odraslih u bosanskokrupskoj školi „Safet Krupić“, a ujedno i instruktor budućim polaznicima obuke odabranih putem javnog poziva.

– Kroz ovaj projekt treba da se educira oko 80 osoba koje bi kasnije pronašle posao u firmama u Bosanskoj Krupi, ali i šire, kazao je Todorovac.

Metalna industrija u Bosanskoj Krupi bilježi izvanredne rezultate, te u ovoj općini upošljava oko 550 radnika, no evidentan je problem nestručnog kadra kao i odlasci radnika u zemlje EU.

– Posljednjih godina situacija nije baš zadovoljavajuća, odlaze nam kvalificirani radnici, a školstvo nam je na niskoj razini, školujemo djecu koja nemaju dovoljno znanja i nemaju dovoljno praktične nastave, kaže predstavnica firme ZAH Azra Huzejrović.

Kako postojeće obrazovanje približiti potrebama tržišta rada, te zaustaviti trend odlaska kvalificirane radne snage, tema je kojom su se, između ostalih, bavili učesnici konferencije.

Nastavni planovi

– Vjerujem da ćemo iskoristiti vrijeme do početka nove školske godine i na usmjerenjima i izmjenama nastavnih planova da djeca koja završe srednju školu mogu odmah početi sa radom, dodao je Halitović.

Tome se nadaju sve firme u Bosanskoj Krupi pa i Krupa Kabine, čija predstavnica Aida Fojnica kaže da se niko ne može zadržati isključivo novcem.

– Njega nikada nije dovoljno. Stoga mislim da nije to razlog njihovog odlaska, već uvjerenje da će se bolje snaći u EU, jer se ona bolje reklamira od BiH. Sve ima i pozitivne i negativne strane i mi bismo trebali napraviti procjenu, dodaje Fojnica.

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a su svjesni nedostataka postojećeg školovanja te u narednom periodu najavljuju značajne aktivnosti na izmjeni postojećih nastavnih planova i programa, te veće zastupljenosti praktične nastave.

– Radimo standarde za dualno obrazovanje i u pripremi je Zakon za dualno obrazovanje, kaže ministar obrazovanja Muhamed Ramić.

oslobodjenje.ba

Related posts