USK: Da li je Kanton spreman da se odbrani od mogućih poplava

-U Kantonalnoj civilnoj zaštiti tvrde da je stanje još uvijek u okvirima normale i da nema velike bojazni od poplava.

Ove godine USK a najviše Bihać pogodile su velike vremenske neprilike uzrokovane čestim snježnim padavinama. U Kantonalnoj civilnoj zaštiti tvrde da je stanje još uvijek u okvirima normale i da nema velike bojazni od poplava, a optimistični su i u Agenciji za vodno područje sliva rijeke Save. Ipak, ovdašnji građani strahuju da će im se ponoviti godine u kojima su im nanesene brojne materijalne štete.

Hoće li usljed topljenja snijega uslijediti poplave, pitanje je na koje danas niko nije imao konkretan odgovor. Prema dosadašnjim mjerilima straha od poplava nema.

Uprkos ovakvim izjavama u bihaćkim Mjesnim zajednicama Pokoj i Veliki Lug, s obzirom na loša iskustva prethodnih godina, visinu snijega i neuređenost kanala, očekuju nove probleme.

Podsjetimo da je Kantonalni štab Civilne zaštite nedavno održao radni sastank sa premijerom Huseinom Rošićem , koji je izdao adekvatne smjernice Ministarstvu poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva.

Općinskim službama civilne zaštite dodijeljen je određen broj čamaca i drugih materijalnih sredstava, a upućen je i apel građanima da se u slučaju poplava sami jave u ispomoć, poštujući Zakon po kojem je svaki sposoban muškarac od 18 do 65 godina, dužan pristupiti civilnoj zaštiti. Zakonu podliježu i žene starosne dobi od 18 do 60 godina.

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save odgovor još nije stigao zbog, kako nam je kazano, službene odsutnosti nadležnih. Dodaju da vremena još ima i da će njihov odgovor uslijediti tokom narednih dana.

(Izvor: RTVUSK.ba)

Related posts