Upozorenje FUP-a nakon pojave igre „Plavi kit“ u BiH: Roditelji, pojačajte nadzor nad djecom

Nakon što su prvi slučajevi smrtonosne igrice „Plavi kit“ prije nekoliko dana zabilježeni i u našoj zemlji, osim upozorenja Ministarstava obrazovanja oglasila se i Federalna uprava policije (FUP).

Igrica „Plavi kit“ namijenjena je djeci od deset do 15 godina, a putem nje zadaju se različiti zadaci, poput gledanja filmova sadržaja neprimjerenog za ovu populaciju, samopovređivanja urezivanjem crteža plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na samoubistvo.

Ova opasna igrica velikom brzinom širi se svijetom i do sada je smrtno stradalo više maloljetnika. Iz tih razloga FUP je, kako je saopćeno, pojačao aktivnosti na praćenju i prevenciji pojave „Plavog kita” u našoj zemlji.

– S obzirom na uznemirujući sadržaj navedene igre i opasnosti koje se s tim povezuju, upozoravaju se roditelji i prosvjetni radnici da obrate pažnju na ponašanje djece te da pojačaju nadzor kada je u pitanju korištenje interneta – navodi se u saopćenju.

One koji se na bilo koji način susretnu s uznemirujućim porukama ili prijetnjama na internetu, iz FUP-a pozivaju da o tome odmah obavijeste policiju, roditelje ili prosvjetne radnike.

Related posts