Upoznajte Nerminu Ramić, slijepu slikaricu iz Bosanske Krupe

Skoro pa potpuno slijepa, Nermina Ramić iz Bosanske Krupe stvara živopisna umjetnička djela stvara. Iako bi mnogi rekli da svijet doživljava kroz tamu potpuno suprotno nam govore njene slike. Predmete, portrete i pojave iz njene perspektive karakterišu jarke boje.

“Plavi vilenjak”, “Svemirski zmaj”, “Rajska ptica” samo su neke od slika Nermine Ramić. Sa dva posto vida na jedno oko slika zmajeve, anđele, planete, komete, galaksije. Uglavnom po sjećanju kako ih je nekada vidjela na televizoru ili kako ih zamišlja. Neke su nastale kao i replika slika iz Nermininih snova.

“Sanjala sam da stojim u dvorištu, pogledam u nebo i vidim da je nebo crveno, na nebu je samo ta jedna plava zvijezda”, kaže Nermina Ramić.

Boje, kaže, raspoznaje po toplini I dodiru I isključivo radi suvim bojicama. Skulpture pravi od selotejpa.

“Pošto je zmaj morao biti dugačak, napravila sam ovako jedan štapić i onda slažem. Kad mu napravim tijelo onda sam posebno pravila krila”.

Rođena je sa slabim vidom. Godinama je pokušavala da ga povrati ili zaustavi dalje sljepilo no to je bilo bezuspješno.

“Bila je u Ljubljani i Beogradu na liječenju i vidjela je četiri posto. U posljednje 2-3 godine izgubila je skroz vid na desno oko sad vidi samo na lijevo dva psoto”, kaže Šefika Ramić, Nerminina majka.

Bez obzira na zdravstvene poteškoće zavrišla je osnovnu školu u Zagrebu. Zvanje telefoniste stekla je u Sarajevu. S obzirom da je to zanimanje izumrlo nikada nije uspjela da se zaposli.

“Sad su sve automatske centrale i nema potrebe za telefonistom”, navodi Nermina.

Školskih dana i života u internatu se rado sjeća. U svom selu Jezersko na deset kilometara od Bosanske Krupe nema društva niti prilike da pokazuje svoja umjetnička djela. Nedavno je imala izložbu, ali žali se da je bila slabo posjećena.

“Gdje god možemo mi organizujemo izložbu da se vidi i zna za nju. Da ona postoji da je samouka i da dobro crta”, kaže Šefika Ramić, Nerminina majka.

Učestvovala je na izložbama u Zagrebu, Sarajevu, Bihaću, Italiji, Sloveniji. Nerminina želja je da izložbe budu češće i posjećenije.

(Izvor: N1)

Related posts